Saturday, November 27, 2010

Peringatan Buat Diriku ^__^!!!

TV? Semua pun tahu apa itu tv. Semua org suka tgk tv. Aku pun suka tgk tv. Tapi yang membezakan kita, rancangan apa yang kita lihat? Macam biasa aku juga sama dengan manusia2 ciptaan Allah yang suka dengan hiburan, namun aku juga suka menonton rancangan2 ilmiah. Mungkin perlu lebih diseimbangkan antara hiburan dan ilmiah. ^__^!!! Atau mungkin lebih baik, jika dapat dilebihkan ilmiah dari hiburan kan?

Sebenarnya, aku just nak share tentang sesuatu yang aku baru tahu, agar orang lain pun boleh tahu dan mempraktikkannya. Malam khamis selalu juga aku luangkan masa tengok rancangan Semanis Kurma. Antara tajuk yg menarik "Tips 8P ke arah Rumah Tangga Bahagia" Mari sama2 kita amalkannya...1. PUJI : iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

2. PELUK : yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3. PENGHARGAAN : di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. PERHATIAN : yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. PERSEFAHAMAN : persefahaman suami isteri mesti dipupuk sejak dari awal perhubungan. Suami isteri perlu bertolak ansur antara satu sama lain.

6. PERGAULAN : iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7. PERCUTIAN : di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.

8. PERMOHONAN : iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Ustazah Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu ;

1. Membaca surah Al-Imran ayat ke-31, atau
2. Membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.

Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah, dan apabila seseorang insan mengabaikan tanggung jawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

“Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggung jawab terhadap keluarga,” katanya.

P/S : Bagaimana dengan anda? Anda ada petua anda sendiri dalam memastikan keharmonian rumahtangga yang dibina? Kongsilah bersama ...

No comments:

Post a Comment