Saturday, March 12, 2011

Hari yang BZ...

Hmmm... it's been a while tak corat-coret kat blog. Sejak dah mula bekerja semula, masa seakan-akan tak pernah cukup untuk aku luangkan. Yelah dari pagi sampai ke petang di pejabat. Malam pula spend time dengan family especially buah hati kesayangan ku si kecik Azam. Tak puas rasanya bermain dengan dia, dia dah tido. Aku pun tak larat la nak bersengkang mata lagi dan terus follow Azam tido ZZzzzz.....

Penat yang aku rasa agak berlainan dari dulu. Yelah dulu masa kerja, bujang... Lepas dah kawin pun, baru berdua... Kini bila dah bertiga ni, banyak juga perkara yang harus diutamakan. Tapi kadang-kala terasa lelah juga berulang alik ke shah alam setiap hari. Perjalanan yang hampir 45 minit, cukup panjang rasanya.

Entry ni aku tulis utkk share something yang aku terbaca baru-baru ini. Aku juga nak ucapkan Selamat Hari Wanita kepada semua wanita2 yang tabah dan semoga terus menjadi wanita berjaya.

Jika isteri menangis dihadapanmu….
“hargai lah ia sebelum terlewat…”
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…


Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu,
selamanya!


Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!


Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.


Wahai kaumku bergelar suami,
jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu
sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …


Wahai suami-suami, jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu,
kau merosakkan kehidupannya.


Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu.
Lihatlah jauh kedalam matanya.
Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?


Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”

Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 hal…


Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI-ISTERI yang soleha dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mereka begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.


♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥.
✿ Prinsip ABC ✿
✩ A mbil yang baik
✩ B uang yang buruk
✩ C iptakan yang baru

P/S : Keep Istiqomah wa HAMASAH ^__^

No comments:

Post a Comment