Sunday, October 30, 2011

AQUARIA KLCC - An Ocean Of Discovery

Semalam aku & Mr Hubby decide nak pergi AQUARIA KLCC sebab nak bawa Azam jalan2 since dah lama jugak tak bawak Azam ke tempat2 yang menarik.

Bangunan Aquaria

Aquaria KLCC
Bertolak jam 9.45am, dan sampai around 10.30am. Elok2 je kami sampai AKUARIA pun baru je buka. So tak perlu tunggu lama, terus je kami ke kaunter tiket dan masuk ke dalam. harga tiket boleh tahan jugak la. Biasa RM45 tapi sebab guna mykad dapat diskaun RM10. So 2 org RM70. Azam masuk free sebab bawah 3 Tahun.

Depan Pintu Masuk Aquaria dengan Si Kecil

Banyak kemudahan untuk dapatkan info

Azam is so exited! Sampai2 tu memang nampak kagum sgt la dia tu (ibu pun!!!) Hehehe. Tambah2 lagi bila mula2 masuk ada kolah2 kecil menempatkan beberapa spesis ikan, tapak sulaiman dan lain2 yang boleh kita sentuh. Aku pun first time pegang tapak sulaiman tu.

Depan akuarium ikan pirana.. takut~~~

Azam ambil peluang untuk pegang tapak sulaiman (ibu pun)

Karang batu yang sangan colorfull

Pergi ke tempat2 macam ni banyak juga la dapat tengok apa yang jarang kita tengok dan selalu tengok kat TV je kan. Banyak la info2 yang boleh kita baca di paparan dan dapat juga lihat klip2 video yang di tayangkan di layar2 besar dalam aquaria ni.

Terbahagi kepada banyak bahagian, kita bagaikan di bawa dari satu alam, ke alam yang lain. Memang menyeronokkan... Ibu macam biasa la tak berapa dapat nak fokus sebab kena main kejar2 dengan si kecik tu. So hubby la jadi photographer kali ini...  Dimulakan dengan BAHAGIAN HUTAN HUJAN.

Ikan belut elektrik.. sgt besar...

Cat Fish

Memerang yang comel

Kura-kura dino

Anak Buaya

Memang banyak juga la gambar yang kami ambil. Namun pencahayaan yang malap dan tidak dibenarkan menggunakan FLASH adalah satu masalah bagi peminat2 photography macam kami sebab kena betul2 fokus untuk pastikan quality gambar jelas dan menarik untuk kenang-kenangan.

Koleksi Rama-Rama

Kumbang tanduk

Pokok Periuk Kera -sgt cantik dan unik-

Rama-Rama Kuning

Rama-Rama Hijau

Depan Wallpaper -pemandangan yang indah-

Amazon River

Kura-Kura atas batu

Kemudian kami meneruskan eksplorasi ke BAHAGIAN AIR MASIN (AQUARIA)

Aquarium yang berbentuk silinder -sgt besar-

Macam-macam jenis ikan dalam akuarium ni

Ikan Gergasi

Ikan Arapaima

Karang Batu yang cantik

Karang batu

Ikan yang bermuka hodoh -hehehe- tak ingat dah apa nama ikan ni

sejenis dari ikan belut

Ikan jerung yang sangat BESAR

Ikan-ikan kecil yang berenang berkumpulan

Ada juga yang berani untuk berenang bersama jerung

Me N' Azam dalam aquarium

 Keluar dari Aquarium Besar ini, ada BAHAGIAN untuk Aquarium Kecil yang menempatkan hidupan laut yang bersaiz kecil agar lebih mudah untuk kita lihat.

Ikan Batu yang buruk

Kuda laut - sgt unik -

Info ttg kuda laut

Setelah selesai, dah hampir dengan pintu keluar terdapat sebuah kedai cenderamata untuk kita beli barang2 bertemakan aquaria ni sebagai kenang-kenangan. Macam2 hadiah yang membuatkan semakin rambang mata. Kalau ikutkan hati, semua pun nak beli. Dengan patung2 yang comel dengan mata kuyu tu memang betul2 menambat hati... Hehehe, then kami pun just beli a few survenior but harga tu kena faham2 la kan sebab rasanya kalau kat luar, boleh dapat harga murah dari dekat situ. 

Dah penat berjalan, rehat sekejap

Kedai survenior

Macam-macam barang ada kat sini

Comelnya... kalo ikutkan nak beli semua...

Macam-macam pilihan
 
Dah habis shopping, time to go home la. Penat memang penat! Tapi BERBALOI!!!

Azam dengan shopping bag nye. Tak bagi ibu n ayah tolong bawak

"Ni Azam punye tau" itula yang dia kata

Ibu tanya "ibu nak satu boleh?"

Azam jawab "tak BOLEH!" hehehe

Kamera 3D yang kami beli untuk Azam

Baju kenangan aquaria untk azam jugak

Gambar kenangan yang kami ambil di Aquaria

P/S : Thanks to mr Hubby for becoming Profesional Photographer... Love it ^__^

No comments:

Post a Comment