Wednesday, October 12, 2011

Hikmah dari-Nya

Hari ini semasa dalam perjalanan pulang dari klinik, terserempak dengan jiran tetangga yang menunggu di depan pagar rumah. Bertegur sapa dan mereka menanyakan perkhabaran tentang aku yang keguguran. Alhamdulillah, aku punyai jiran tetangga yang prihatin dan mengambil berat. Dalam perbualan kami, terselitlah kisah keguguran yang berlaku pada aku. Ustazah Salmah tinggal selang beberapa rumah dari rumah ku. Aku pangiil dia dengan gelaran Kak Sal. Majoriti jiran2 ku di sini lebih tua dari aku dan mereka juga turut membahasakan diri mereka kakak.


Kak Sal bertanya tentang keadaan aku yang nampak tenang. Aku pun menceritakan dari awal aku disyaki keguguran hinggalah terjadinya peristiwa itu. Kak Sal turut memberikan kata semangat dan sedikit sebanyak nasihat tentang apa yang aku alami...

 

 


Kak Sal : "Noorul kena tabah hadapi ujian Allah. Hanya yang terpilih saja diuji sebegini..."

Noorul : "InsyaAllah Kak Sal, memang Noorul sedih, kadang2 bila teringat balik Noorul akan menangis... "

Kak Sal : " Ada satu kisah di mana kanak2 menangis menanti di pintu syurga. Apabila ditanya kenapa mereka menangis dan tidak mahu masuk ke dalam syurga, mereka menjawab mereka menunggu ibu bapa mereka untuk masuk sekali. dan kemudia mereka berdoa kepada Allah dan rasul hinggalah ibu bapa mereka turut dimasukkan ke syurga bersama mereka..."

Noorul : "Ye Kak Sal, itulah yang membuatkan Noorul kuatkan semangat dan pujuk hati ini untuk redha... "

Kak Sal : "InsyaAllah, pasti ada hikmah disebalik semua ini, Berdoa agar Allah berikan kekuatan dan insyaAllah pasti ada lagi rezeki yang akan datang..."


Perbualan kami berhenti di situ kerana sudah hampir masuk waktu maghrib. Malam ini memang agak sayu... Tiba2 hati ku rasa rindu... Rindu pada anak-anak kecilku yang telah pergi... Setelah melayan Azam bermain, hingga dia tidur... kini aku di hadapan komputer riba ku melayari laman2 mencari bahan ilmiah untuk menambah pengetahuan dan berkongsi dengan kalian...Hikmah disebalik keguguran

"Disamping para malaikat dan Hurul-aini (bidadari syurga), maka kanak-kanak yang meninggal dunia sebelum baligh, juga menyambut kedatangan ibu bapanya di pintu syurga. Sabda Rasullulah saw yang bermaksud : " Ketika aku mikraj ke langit, tiba-tiba aku mendengar suara kanak-kanak. Aku bertanya : " Wahai Jibril, siapakah mereka itu?" Jibril menjawab : Mereka adalah anak cucu orang Islam yang meninggal dunia sebelum baligh. Mereka itu di asuh oleh Nabi Ibrahim as sampai orang tuanya datang." (HR. Abu Daud)

Anak-anak orang Islam yang meninggal dunia pada waktu kecil, dia alam Barzakh dia dikumpulkan pada suatu tempat di bawah penjagaan Nabi Ibrahim as. Setelah kiamat tiba, mereka langsung dipindahkan ke dalam syurga. Jadi mereka tidak melalui Mahsyar,hisab,mizan dan sebagainya.


Sabda Rasullullah SAW yang bermaksud : "Tiap-tiap anak orang Islam yang mati sebelum baligh akan dimasukkan ke dalam syurga dengan rahmat Allah." (HR. Bukhari dan Muslim)


Setelah dipindahkan ke dalam syurga, maka anak-anak kecil ini lupa kepada kehidupan dunia. Mereka lupa kedua ibu bapanya, lupa kepada kampung halamnanya dan sebagainya. Tiba-tiba pada suatu hari, ketika mereka sedang bermain-main menikmati kesenangan syurga, maka ada malaikat yang memberitahukannya: "Wahai Wildan, lupakah kamu kepada kedua orang tuamu?Sekarang mereka sudah berada di pintu syurga. "Ketika itulah baru mereka tahu dan ingat kembali kepada ayah bonda mereka yang selama ini mereka lupakan.


Mendengar apa yang dikatakan oleh malaikat itu, dalam keadaan menangis dan membawa air dengan segera mereka berlari menuju ke pintu syurga. Sesampainya di sana, mereka melihat Hurul-aini sedang tegak berbaris sepanjang jalan dengan memakai pakaian dan perhiasan yang serba indah.


Setelah pintu syurga terbuka, dengan diiringi nyanyian merdu Hurul-aini, maka orang-orang pun berebut masuk ke dalamnya, dan ketika itulah anak-anak kecil ini sibuk mencari kedua ibu bapanya. Mereka mencari ke sana ke mari, tetapi tidak berjumpa. Sambil menangis dan memgang air tangan maka pergilah mereka kepada malaikat serta bertanya: "Wahai malaikat, mana ayah dan ibu kami?"


Menjawab malaikat: Wahai Wildan, sungguh malang nasib kamu, kedua orang tua kamu terjatuh ke dalam neraka." Mendengar ungkapan yang demikian itu, maka anak kecil tadi menangis sejadi-jadinya, menangis menghiba dengan ratapan yang menyayat hati: "Wahai ibuku, wahai ayahku,apakah kesalahanmu,apakah dosamu sehingga kamu terjatuh ke dalam neraka?Begitulah ratapan mereka.


Berkata Malaikat: "Wahai wildan jangan menangis, pergilah kamu memohon bantuan kepada Nabi Muhammad SAW." Setelah anak kecil ini mengadu kepada Nabi Muhammad SAW, maka Nabi Muhammad pun mengangkat kedua tangannya berdoa, lalu dikeluarkanlah orang-orang mukmin yang berda dalam neraka itu. Inilah syafaat Nabi Muhammad SAW yang ketiga di akhirat. Petama pada waktu ditimbang antara dosa dan pahala, yang kedua pada waktu meniti Shiratul Mustaqim yang ketiga ketika mengeluarkan orang dari dalam neraka. Maka ketika itu bertemulah antara anak-anak kecil tadi dengan kedua orang tuanya dengan perasaan gembira.


Firman Allah SWT yang maksudnya :
"Pada hari itu mereka berjumpa dengan perasaan gembira. " (Ad-Dahr: 11)

...............................................................................

Menurut hadis Qudsi:

Allah S.W.T berfirman pada hari kiamat pada anak2 :
 
''Masuklah kalian ke dalam Syurga''
 
Anak-anak itu berkata:

'' Ya Rabbi, kami menunggu hingga Ayah Ibu kami masuk''
 
Lalu mereka mendekati pintu Syurga, tetapi tidak mahu masuk ke dalamnya. Allah Berfirman lagi,

''Mengapa aku lihat mereka enggan masuk? Masuklah kalian ke dalam syurga''
 
Mereka menjawab,

'' Tetapi bagaimana dengan orang tua kami?''
 
Allah pun berfirman,

'' Masuklah kalian ke dalam Syurga bersama orang tua kalian''


(Hadis Qudsi Riwayat Ahmad dari Syurahbil Bin Syuaah yang bersumberkan dari sahabat Nabi SAW)


Istilah "al-wildan" dalam Hadits Qudsi diatas adalah kata jama�mufradnya (kata tunggalnya) adalah "al-walid",
artinya anak yang baru dilahirkan, yaitu bayi atau anak kecil yang belum akil baligh. Jadi maksudnya ialah anak kecil yang meninggal dunia.Hal itu diterangkan dalam Hadits lain yang diriwayatkan Ibnul-Atsir sebagai berikut:
"Anak kecil (meninggal dunia selagi kanak-kanak atau keguguran), masuk syurga."

Maksud hadits diatas, termasuk salah satu di antara rentetan peristiwa yang terjadi pada hari kiamat di padang masyar. Gambaran ringkas dari peristiwa-peristiwa itu adalah sebagai berikut:
 1. Setiap orang dibangkitkan dari kuburannya masing-masing
 2. Masing-masing digiringkan oleh malaikat Zabaniah kepadang Masyar. Setelah itu mereka dikelilingi oleh hewan-hewan dan apa saja yang ada sangkut pautnya dengan mereka. Juga dikelilingi oleh malaikat langit masing-masing tingkatan.
 3. Matahari diciptakan kembali dan diletakkan di atas mereka pada jarak satu mil, sehingga mereka selain berdesak-desakan dn berjubel-jubel (kaki diinjak oleh seribu kaki-kaki diatasnya), juga dibakar oleh panasnya matahari,berkeringat, lapar, haus dahaga tidak terperikan siksanya.
 4. Ketika mereka mengalami lapar dan haus itulah anak-anak yang tadinya meninggal selagi masih kecil dan dilepas oleh orang tuanya dengan sabar dan tawakal, datang kepada orang tuanya masing-masing dengan membawa segelas airuntuk diminum, dan apabila sudah diminum, tidak akan lapar dan dahaga lagiselama di alam Masyar itu. Demikian menurut beberapa Hadits.
 5. Mulai hisab dengan menerima buku catatan harian masing-masing yang selama hidupnya dicatat oleh malaikat Raqib dan Atid.
 6. Dilakukan mizan (penilaian timbangan) terhadap segala macam amalan setiap orang, kecuali orang-orang masuk surga tanpa hisab.
 7. Meniti shirat yang harus dilalui oleh keseluruhan yang ada di padangMasyar itu. Meniti shirat yang kedua bagi mereka yang telah selamat menitishirat yang pertama.
 8. Mana yang sudah bersih benar baru diidzinkan masuk syurga.

Pada saat itulah Allah memerintahkan kepada anak-anak (yang tadinya meninggal dunia selagi belum akil baligh) untuk memasuki surga. Tetapi mereka memohon syafaat (pertolongan) kepada Allah agar kiranya dapat masuk surga bersama orang tua mereka. Memang mereka juga penuhi perintah Allah, untuk datang mendekati pintu syurga, tapi masih belum mau memasukinya, sehingga Allah Yang Maha Mengetahui bertanya lagi:

"Mengapa Aku lihat anak-anak itu masih saja belum masuk syurga? Masuklah kalian ke dalam syurga itu".

Pada saat itu mereka mengulangi permohonannya bagi orang tua mereka.


"Kami belum mau masuk, sebelum orang tua kami yang menjadi asal pokok kami, dan ibu-ibu kami yang telah mengandung kami sembilan bulan dan kemudian membesarkan kami masuk juga bersama kami".


Demikianlah mereka berhenti dekat pintu surga, menunggu keputusan Allah SWT dengan penuh harapan. Akhirnya putusan yang dinanti-nantikan itudatang dengan segera, denganfirman Allah Yang Maha Mengetahui:

"Masuklah kalian ke dalam surga bersama orang tua kalian".


Penegasan ini oleh Allah kira-kira dimaksudkan untuk menampakkan betapa besar keutamaan anak-anak dan betapa besar pula pengaruh ridla qadla� dan qadar Allah, sabar dan puji syukur kehadirat Nya.
(Sumber: Hadits Qudsi, KH.M. Ali Usman dkk, CV. Diponegoro Bandung, 1984)

5 comments:

 1. Izinkan saya share di blog saya jugak yer. Terima kasih sbb share benda ni :)

  Ni posting saya yg pinjam dari post awak atas ni :) http://jrazrullittlemimie.blogspot.com/2012/05/hikmah-keguguran.html

  Thanks sis

  ReplyDelete
 2. boleh saja mimie, bagus rasanya dapat share info yang banyak beri saya kekuatan untuk terima kehilangan kembar saya dan sekarang beri kekuatan pada mimie jugak.. feel free to visit this blog anytime ye...

  ReplyDelete
 3. Rupanya Noorul miscarriaged twins. Noorul miscarriaged tu, dah berapa bulan ek?

  Saya miscarriaged twin gak tp masa tu baru 8w 3d. Macam sama jer kisah kita. Bila bleeding kat office, saya terus pegi Hospital. Sebelum tu, dah nampak 2 heart beat yg laju jer. Bila bleeding, scan balik, tak jumpa dah heart beat mereka. It takes a week untuk both twin keluar sendiri. Saya bangun 4am, tengok katil dah byk darah, pegi toilet, buang air, twin ikut klua skali.

  Esok genap 3 minggu saya miscarriaged. Alhamdulillah, saya banyak cari info kat internet & saya dapat terima kenyataan & redha.

  Semoga ada rezeki lagi untuk kita :)

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Haah, mmg twins masa miscarriage tu.. Masa tu baby dah masuk 4 bulan.. Tapi sebab over stress, then selera makan kurang, doc kata maybe baby tak cukup zat dan darah n oksigen tak mengalir dgn baik. Tapi semua tu ketentuan Allah dan jangan sesekali kita mempertikaikannya. Mimie masih muda, jauh lagi perjalanan so boleh berusaha lagi. Hopefully diberikan zuriat yang sihat..

  ReplyDelete