Monday, November 28, 2011

Azam with Play Doh



Dah lama sebenarnya nak bagi Azam bermain dengan tanah liat (Play Doh) ni. Tapi selalu je pikir macam2. Biasala kan semuanya kena risau kalau berkaitan keselamatan. Yelah masa kecik2 dulu takut dia makan ke play doh tu. Nanti play doh masuk celah2 kuku dia la. Hmm macam2 lagi...

set play doh (big barrel) beli kat Toy's r US
Sekarang ni rasanya dah sampai masa untuk benarkan dia bermain dengan Play Doh ni. Macam biasa la survey la Play doh yang banyak terdapat di pasaran kan.. kalo masa aku kecik2 dulu beli plastersin aje kat pasaraya. Nah !!! Sekedebuk!!!

sumber dari mr google


So we dicide belikan azam play doh yang di jual di Toy's R Us. Yang simple aje sebab baru nak mahirkan dia guna play doh ni. Kat pasaran sekarang ni ada macam2 jenis play doh kan. Dari yang murah sampai yang mahal. Mana tak mahal?? Sesetengah set tu siap boleh buat burger la, pizza la, kek, dan macam2 bentuk lain dengan acuan yang disediakan. Kami pilih big barrel sebab acuan2nya ringkas dan mudah digunakan. Apa yang penting mesti la selamat dan bebas dari bahan kimia.

dengan warna-warna yang terang dan menarik

kusyuk tgh buat bentuk

azam tengah mengunakan acuan yang disediakan

ibu panggil pun tak toleh nih...

buat bentuk ikan lumba-lumba

simple shape
Dari pemerhatian aku, bila azam bermain dengan play doh ni dapat beri dia peluang untuk menjadi kreatif dan bagi dia kenal warna, bentuk serta tekstur play doh itu sendiri. Dan ini dapat membantu dalam proses pembelajarannya menggunakan kemahiran jari serta fikiran secara serentak. Hopefully lepas ni dia lebih mahir dan lebih lagi kreatif.

muka yang sangat happy dapat main dengan play doh
P/S : Hopefully dapat bancuh play doh sendiri bila ada masa lapang nanti ^__^

4 comments:

  1. bestnyaa very colorful...happy betul azam...bancuh playdoh sendiri mcm mana imma?

    p/s: kereta tu pun ada dalam 1 barrel playdoh tu ke hehehe

    ReplyDelete
  2. hehehe memang seronok dia aja. meleleh air liur shok sgt... hehehehe adik imma pernah bancuh playdoh sendiri. kena ada serbuk tartar kalo tak silap. pewarna dan jugak tepung. nnt imma try amik resepi nak buat doh sendiri n share kat blog k. Kete tu bukan sekali. dia saja kononnya nak buat bentuk kete... hehehe

    ReplyDelete
  3. pandainya azam dah main play doh..dulu dulu main tanah liat hat murah tu takde jenama pun..rasanya mesti bahaya bahan kimia banyak

    ReplyDelete
  4. hahaha lin, bebudak sekarang ni memang dimanjakan sangat. kita dulu main mainan yang sama je la sampai punah... hehehe dulu mana la mreti nak tahu yang selamat ke tak kan.. tapi, kita semua selamat jugak walaupun main mainan yang murah tu kan... hehehe

    ReplyDelete