Friday, January 20, 2012

Langkawi Trip

Alhamdulillah, percutian yang dirancang bersama keluarga berjalan lancar. Bertolak pada hari sabtu, kami sekeluarga menaiki penerbangan air asia ke sana yang mengambil masa selama satu jam. First time aku handle sendiri menggunakan self check-in dekat kiosk yang disediakan. Memang mudah dan jimat juga. Flight juga mengikut jadual dan urusan bagasi juga sgt2 pantas. Sampai saja di sana terus di sambut oleh En Faizal, yang uruskan booking kereta. Alhamdulillah dapat juga booking kereta yang agak besar dan selesa untuk travel 8 person. Mula2 kami booking Innova tapi last minutes En Faizal offer brand new Nissan Serena yang digunakan oleh VIP saja katanya... Entah betul entah kan tidak.. Tapi memang kereta tu baru dan canggih kerana pengubahsuaian yang dilakukan. So we drive extra carefully!!!

Hidupan darat di Underwater World Langkawi

Hidupan dasar laut di Underwater World Langkawi

Azam is so excited with the motorbike

Then terus drive ke Pekan KUAH dimana kami sekeluarga telah booking Kondo Century Suria. Check-in juga takde apa2 masalah cuma aku rasa kelengkapannya agak kurang di mana kami terpaksa menelefon kepada operator untuk meminta iron, sejadah dan juga ubat menyamuk (sebab banyak sangat nyamuk nye). Breakfast juga agak memuaskan di mana terdapat banyak pilihan yang disediakan oleh pihak pengurusan. Then bermulalah kami around the Langkawi Island. Memang menarik cuma mungkin agak rushing dari satu destinasi ke satu destinasi kerana mengejar waktu.

Pemandangan di Langkawi Cable Car

Azam bermain di pantai

Kota Mahsuri

Rumah yang didiami oleh Pandak Mayah sekeluarga

Potret Mahsuri

Apa yang dapat aku lihat, di Langkawi, kedai2 makan dan kebanyakan supermarket dah tutup sekitar jam 9.30 malam. Lampu2 di jalan raya juga agak malap. So we decide tak nak berjalan malam sebab agak susah nak cari jalan pada waktu malam disebabkan keadaan yang agak suram dan gelap. But end of day2, we manage to buy "ibu gamat" untuk azam. But even it's not the fresh one (it's already been dried out) hopefully khasiatnya masih baik untuk merawat asthma.


Kedai bebas cukai -macam2 barang ada-

Gamat Gemilang -pure gamat-

3'rd day tu we all went for shopping. Memang tak terkata la bila dapat shopping. Coklat, baju, pinggan mangkuk, set periuk vision, comforter, barangan kristal n juga cenderamata memang banyak pilihan. Memang kali ni shopping habis2an sebab dah menabung khas untuk trip kali ni... nge nge nge...

Dataran Langkawi berhampiran Jeti Langkawi

Keunikan tumbuhan di Langkawi

Azam sempat bermain air di Air Terjun Durian Perangin

Kilim Goeforest Park - Hutan Paya Bakau -

On-d-way balik tu risau jugak ni kena cukai dekat airport sebab menginap tak melebihi 72jam. So dengan tawakal saja aku pack semua pingan mangkuk dalam luggage di balut dengan comferter dan baju2 sebab takut pecah. Nak bawak naik atas pulak, tak terkata la beratnya... Masa pergi we just amik luggage 30kg tapi balik terpaksa amik 75kg. Dengan adanya supersize luggage di laman web airasia.com semuanya sangat mudah. 

Masa melepasi kastam tu memang berlaku la soal jawabnye kan, but aku dengan ikhlasnya bagitahu aku hanya beli satu set pinggan mangkuk vision dan menunjukkan resit belian dan dia juga check resit kami sewa kereta. Dan mungkin dah rezeki aku, pegawai kastam tu kata... "takde masalah"... YEAY!!! Syukur... Syukur... 

Even at first this trip really challenge for me to arrange for 8 person, at the end it's still ends well. Azam juga sangat2 seronok dan excited dapat naik aeroplane katanya. And alhamdulillah, he really behave even there is a time when he is over excited cause having his cousin around and running all over the airport. Hopefully we can plan another vacation with different destination... 

P/S : Bila kita ikhlas, semuanya menjadi lebih mudah... ^__^

No comments:

Post a Comment