Saturday, February 4, 2012

Hafalan Shalat Delisa

Alhamdulillah... hari ni selamat sampai di kampung sempena cuti 4 hari (sambutan maulidul rasul &disambung dengan cuti thaipusam). So we decided to go back to Johor. Perjalanannya lancar walaupun banyak kenderaan di atas jalan raya tapi semuanya lancar dan tiada kesesakan.

Few days ni memang agak kepenatan sedikit sebab seminggu tak cukup tidur kerana little prince tak sihat. Mulanya dengan sakit tekak dan tonsilnya menyerang dikuti pulak dengan semputnya. Memang dah kebiasaannya, bila kena tonsil mesti disusuli dengan semput. Tapi alhamdulillah setelah ambil ubat semput dan juga antibiotik, keadaannya bertambah baik. Hopefully little prince ibu cepat sembuh.

Hari ni sambil2 merehatkan minda, sempat jugak aku melayan satu movie indonesia berjudul "HAFALAN SHALAT DELISA". Lately ni memang kerap jugak iklan filem ini ditayangkan di astro dan kawan2 yang sudah menontonnya juga memberi komen yang bagus tentang movie ni so membuatkan aku excited untuk menontonnya. Dan hari ni berkesempatan jugak aku menontonnya dengan penuh perasaan (nge nge nge)...

Delisa, seorang gadis kecil yang ceria, tinggal di sebuah kampung kecil bernama Lhok Nga di pantai Aceh. Ayahnya bekerja di luar negara dalam sebuah kapal tangki minyak. Delisa sangat rapat dengan ibunya yang dipanggil Ummi. Delisa ditemani Ummi menjalani ujian solat tiba-tiba tsunami melanda, memusnahkan kampung kecil mereka. Delisa diselamatkan oleh seorang askar bernama Smith. Malangnya, Delisa mengalami kecederaan mengakibatkan kaki kanannya terpaksa dipotong..


Sepanjang menonton filem ni banyak juga pengajaran yang diselitkan. Dialog2 yang dituturkan juga mudah difahami dan penceritaannya agak jelas dimana kita tidak perlu mengagak ataupun berteka-teki. Semuanya straight to the point. 

So dari mula ia mengambar kehidupan sebuah keluarga yang harmoni dimana 4 orang anak perempuan yang begitu akrab dengan ibu mereka. Walaupun ayahnya bekerja di luar negara mereka saling berhubung dan hidup bahagia. Diselitkan sedikit unsur cemburu dan iri hati di antara adik beradik yang mana bagi aku memang banyak berlaku dalam semua keluarga tidak kira dari dulu sampai sekarang. Hubungan antara ibu dan anak juga sangat telus bila mana seorang ibu bersabar dengan kerenah setiap anak itu. Hubungan ini digambarkan dengan ringkas namun mendalam dan menyentuh perasaan.

".. delisa cinta ummi kerana Allah.."


Walaupun pada mulanya penceritaan ini agak perlahan, namun tidak menimbulkan rasa bosan. Malah rasanya aku lebih bersabar apabila menonton filem ini. berbanding filem2 yang aku categorikan sebagai "slow" .

Bila musibah terjadi dan segalanya musnah, mulalah adegan yang sedih dan sebak. Delisa yang kehilangan ibu dan kesemua kakaknya serta kehilangan sebelah kakinya masih boleh tersenyum dan gembira sedangkan seorang ustaz seolah2 tidak dapat menerima musibah ini sebaik delisa dan akhirnya ustaz itu disedar oleh seorang jururawat. Hubungan akrab dengan Uncle Smith (tentera yang datang memberi bantuan) juga digambarkan sangat istimewa.

Abi Usman semasa baru sampai di kampungnya


Ketabahan Abi Usman (bapa delisa) turut memberi impak semasa menerima perkhabaran ttg tsunami yang melanda kampung dan bila menerima perkhabaran satu persatu anaknya telah meninggal dunia dan telah selamat dikebumikan. Walaupun sedih namun dia tabah demi delisa. Kehidupan setelah berlakunya peristiwa itu turut dipaparkan secara menarik dimana semuanya menjadi semakin akrab dan saling sayang menyayangi setelah masing2 kehilangan tempat tinggal dan ahli keluarga.

Di akhir filem ini, delisa telah berjaya menyempurnakan hafalan solatnya dan dia telah bertemu dengan jasad ibunya yang memegang kalung yang dibelikan ibunya sempena hafalan solat delisa. 

Dan pengajaran dari filem ini sangat terang di mana kita harus ikhlas supaya bila kita ikhlas semuanya menjadi jelas dan mudah. So bagi aku ini adalah salah satu filem "mesti tonton"...

Lirik Lagu Ibu – Ost Film Hafalan Shalat Delisa
Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
kau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu, ooh di dalam nadiku

9 bulan ku dalam rahimmu
bersusah payah, oh ibu jaga diriku
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah do’a oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan do’amu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x)

ibuuuuuuuuuuuuuu……….. (3x)

Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
engkau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu oh di dalam nadiku

indah bercanda denganmu ibu
di dalam hati ku kini slalu merindu
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah doa oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan doamu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x

ibuuuuuuuuuu…….. (3x)
“Allahummaghfirlii waliwaa lidayya warhamhumaa kamaa rabbayaanii shaghiiraa”

P/S : Mesti sentiasa mahu Ikhlas dan redha...  ^__^

No comments:

Post a Comment