Tuesday, May 22, 2012

My Baby

Alhamdulillah, hari ni checkup dengan doctor yang incharge rekod2 pregnancy aku sejak dari kes yang lalu. Masa nak scan boleh nampak baby is active, meloncat2 dan menendang2. Sayu rasa hati melihat baby dalam rahim ibu...

scan image tak berapa jelas sebab baby tak duduk diam

But disebalik tu ada juga berita yang membimbangkan. Blood pressure tiba2 je naik mendadak. Dua kali doc check masih 140/90... Alamak.. Kenapa pulak ni... Habis kena soal siasat dengan doc...


Doc : Dah sarapan pagi tadi?
Aku : Dah doktor...
Doc : Hmm Makan apa?
Aku : Makan bubur nasi je dengan teh tarik...
Doc : kenapa boleh tinggi sangat BP ni..? Stress?
Aku : Stress? Takde pulak... Cuma risau sebab bedrest lama. Risaukan kerja
Doc : Ini yang saya tak suka... Saya dah suruh ambil cuti supaya boleh berehat. Bukan badan je kena rehat, minda pun kena rehat... Otak kita ni kawal segala perjalanan darah dan oksigen... Kalau stress macam2 masalah boleh jadi... baby boleh lemas... Ingat tak yang lalu macam mana???
Aku : Ye ingat...
Doc : Kena jumpa saya 3 hari berturut2 (rabu, khamis & jumaat). Kalo result masih tak ok saya kena refer pn.nurul pada pakar...
Aku : Kenapa sampai kena jumpa pakar?
Doc : Saya tak berani ambil risiko kalau terjadi lagi sekali... Yang penting REHAT!!!(Arghh takut... Doc ni dah jadi garang)
Aku : Baik Doc...

P/S : Ha ni lah jadinya bila banyak sangat pikir... Sudah2 la tu...

2 comments:

  1. Salam kak... Akak dah mengandung balik rupenya. Macam baru je baca hikmah2 keguguran yg akak tulis tu. Hehe.. Akak dah berapa bulan? dr scan tu baby nampak mcm dah besar je :) Ingt saya lagi tak? saya dari www.jrazrullittlemimie.blogspot.com

    tahniah yer.. Semoga rezeki kali ini sihat, sempurna,cukup sifat dan moga selamat sampai melahirkan :)

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam Mimie, Alhamdulillah rezeki pemberian Allah s.w.t akak mengandung semula lepas 4 bulan dari keguguran tu. Baby sekarang baru 3 bulan. Penjagaannya sangat perlu berhati2 kerana lepas keguguran, risiko berulang itu tinggi. jadi doc advise utk bed rest lebih kurang beberapa bulan. Tapi buat masa ini alhamdulillah semuanya stabil dan baby membesar dengan baik. Semoga mimie juga cepat dikurniakan rezeki semkali lagi ye. banyakkan berdoa dan jaga diri..

    ReplyDelete