Friday, January 18, 2013

Berpantang : Menjaga Luka Jahitan Selepas C-Zer

Kembali dr post sebelum ini " bersalin-normal-vs-bersalin cesarean " dan " completed-44-days ", kali ni just nak share a bit tips tentang penjagaan luka jahitan bersalin. First time merasai bersalin secara c-zer mmg bnyk la yang dipikirkan. Di tambah lagi dengan cerita2 dr orang yang pernah bersalin secara c-zer.. fuh... macam ditambah2 perisa kesakitan tu. Bila dah rasa sendiri... allhuakbar... mmg sakit pun.

Ada yang cerita pasal takut nak mandi sebab takut luka tu terkena air. Ada jahitan terbukak la, bernanah la, keluar air bisa la, dan paling extrem ada yang kena jahit semula... TAKUT! TAK NAK! TAK NAK!

Since kakak iparku juga bersalin awal 3 minggu dariku dan juga melalui kaedah c-zer, dia la tempat aku rujuk. Maklum la dia lebih berpengalaman dalam hal2 ni kan... As advise : kena jaga luka jahitan tu baik2, jangan angkat berat2, dan kena sentiasa pastikan kawasan jahitan tu sentiasa kering. Actually not exactly jahitan sebab jahitan tu di sebelah dalam. Bahagian luaran tu just di lekatkan aje, lepas tu dispray dengan spray kali air. Itu yang nak kena jaga. Takut cantuman kulit tu terbukak.

So untuk penjagaan dalaman, makan la makanan2 yang membantu untuk cepat baikkan luka dalaman. Antara yang aku amalkan pati ikan  haruan ( juga boleh baca di sini ). Then makan vitamin2 as a supplement serta banyakkan makan buah oren (sunkist) untuk membantu penyembuhan luka dalaman. Lagi satu Luxor Jelly Gamat. Tapi aku tak sempat nak cari Luxor Jelly Gamat ni masa dlm pantang. Tapi sekarang start makan balik sebab ia membantu menyihatkan dalaman badan. Nak tgk Luxor Jelly gamat ni boleh tgk kat entry terdahulu di sini

Another tips is... sediakan bahan2 seperti dibawah ni :


1. Hair dryer
2. Cermin
3. Tisu

Ha... ni la 3 bahan penting. Ramai kawan2 yang tanya mcm mana aku boleh mandi dengan yakin sebegitu awal ( Hari ni bersalin, esoknya aku dah mandi). Sebab kalo tak mandi rasa mcm melekit2 badan. Kepala pun gatal2. Ada kawan2 yang cerita experience mereka sampai 2 minggu tak mandi. Mereka lap2 je bdn sebab tak berani luka tu kena air.

Hari pertama dan kedua tu aku pun mandi lap2 je la dulu. TAK BEST!!! Memang TAK BEST!!! Then bila dah balik ke rumah, atas nasihat my sister in-law... Mr. H tolong la belikan brg2 di atas. Lepas tu apa lagi, mandi la sepuas2nya. After mandi, lap dulu tempat jahitan tu menggunakan tisu. Then sambil baring di atas katil, perlahan2 keringkan guna hair dryer. Jangan pulak guna yang high volume, nnt melecur pulak kulit perut tu. Lastly guna cermin tu untuk tgk bahagian cantuman kulit tu untuk makesure takde air or nanah or anything suspicious. Kalo ada tu kena la pergi klinik untuk doc check. Tapi mmg aku amalkan cara ni every day for 44 days. Misi (nurse) yang check tu pun bagitahu cantuman perutku sangat2 kemas dan cantik. That's mean takde terbukak langsung! Yeay!!! Berjaya!!! Alhamdulillah!!!

P/S : Jangan takut nak mandi lepas bersalin secara c-zer ok... Badan segar, baru best kita menikmati tempoh berpantang n bertenaga untuk jaga diri dan juga jaga baby... ^__^

Thank you for reading this entry...

4 comments:

  1. ok noted imma thank you for sharing
    haritu kite keringkan guna kipas angin
    hehhehe

    ReplyDelete
  2. sama2 aja, kipas angin pun ok jugak... hehehe tapi imma guna hairdryer tu mmg cepat kering...

    ReplyDelete
  3. Saya pun bersalin secara caesarian pada bulan oct 2013. Mmg mengerikan. Dah ler first time kena operation. Saya seminggu tak mandi. Lap lap badan je atas arahan doctor. Mmg tak selesa klu x mandi. Tp sebab takut jahitan tak kering , ikut je arahan doctor. Now dah abih pantang 44 hari. Soalan saya ialah adakah dalam tempoh belum spi 3 bulan jahitan luaran tu kelihatan seperti garisan halus warna merah ke? Harap ada yg membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. norazlina Idris, garisan luaran tu cantuman sahaja. selalunya doc jahit sebelah dalam. dalam tempoh 6bulan masih kena pastikan tempat jahit tu kering untuk elak kena infection. bila ada infection itu yg mengakibatkan cantuman nampak kemerahan dan terbuka...

      Delete