Sunday, March 17, 2013

Projek Jahit Langsir 1

Punye la lama simpan stok kain ni. Kalau tak silap beli kain ni sekitar bulan 5, 2012... Almost a year dah ni baru ada masa skit nak menjahit. Sebelum ni pun mmg ada niat nak menjahit sikit2, tapi every weekend ada je aktivitinya. Since this weekend duk rumah je bersama little heroes yang bergolek2 diruang tamu, so aku pun start la projek jahit langsir pertama ku ini. 


Wah wah wah... dengan tiada ilmu menjahit langsir (sebab pernah ambil kelas jahitan untuk jahit baju je, itu pun dulu2 masa lepas SPM), aku pun dengan bersemangat memulakannya dengan bertemankan mesin jahit kecil ku yang comel lagi berbakti. Dan dengan berpandukan ukuran langsir lama, aku hentamkan saja...


Kain2 yang dibeli di Jakel masa sale!!!

Day Curtain (leceh skit nk jahit sebab kainnya licin)

Mesin Jahit kecilku yang setia berbakti (ditengelami oleh kain2 yang begitu banyak sekali)


Untuk projek langsir pertama ni aku jahit day curtain dulu sebab  teruja nak tgk curtain ni bila dah siap pasang. Sebab day curtain yang seblum ni kosong je takde corak pun. So yang ni ada corak bunga2 skit. Tapi sangat leceh nak menjahitnya sebab kainnya sangat2 licin. Kalo untuk readers lain yang nak start jahit langsir sendiri, better cari kain yang senang sikit untuk dijahit. Memang aku perlu banyak bersabar kalo tak dah aku give up separuh jalan dah...



Dan bila dah siap, satu kepuasan yang sangat luar biasa dapat aku rasakan... 

Dan hasilnya...

simple and sweet


close up sikit

Wah wah wah... macam mana? OK tak? Hehehe boleh la ambil tempahan menjahit lepas ni kan... Hehehe, jiran2 tetangga aku yang nampak aku tertonggeng2 memanjat tangga mengantung langsir ni, ada jugak la yang tanya... "noorul tukar langsir ye... jahit sendiri ke? boleh la saya tempah". Biasa la hidup berjirankan. Semua pun orang pandang n nak ambil tahu. Tapi aku tak kisah sebab jiran2 aku semuanya sporting n dah aku anggap macam saudara sendiri... Tapi aku ni amatur je... Baru je nak belajar... 

"So lepas ni slowly aku nak start jahit night curtain pulak, tapi rasanya nak beli kain lain sebab kain yang sebelum ni aku beli warna dark brown (mcm kelabu gelap pun ada -cuba tgk dlm gambar atas sekali tu) mcm tak berapa nak sesuai la pulak. Sebab wall aku dah warna brown (earth color) so rasanya kena dengan warna cerah baru sesuai kut... Tapi kain2 yang dah beli tu nanti boleh gak aku gunakan untuk bilik2 lain... Hmmm... so wait for the next curtain project ok...

P/S : Kalo guna mesin jahit besar n canggih mesti lagi laju projek aku ni ^__^!!!  (saja nak ngecek Mr H) 

P/S : Kalo nak jahit day curtain guna kain mcm yang aku beli ni, make sure kita beli dlm kuantiti yang banyak sebab kalo tak buat lebar yang banyak, nnt nampak terlalu jarang. Nasib baik aku beli lebih ^__^!!!

Thank you for reading this entry...

4 comments:

  1. hye! ade gak mesin jahit kecik tu.tapi dh x boleh guna..wawawaaa~ pernah rosak x?ada hantar kt mana2 kedai ke?kain nk jahit tu dok bergerak setempat je..T.T

    ReplyDelete
  2. d-Ya, so far ok.. tak pernah rosak lagi... sama brand ke? maybe boleh try hantar kedai2 yang ada buat service or repair mesin jahit... ex:singer ke... try la tanya...

    ReplyDelete
  3. weehuuuu.. suka tengok!! nice.

    ReplyDelete