Friday, February 22, 2013

Majlis Doa Selamat & Aqiqah Saiful Ihsan Rizqy

Aqiqah pengertian dari segi bahasa ialah rambut dikepala kanak-kanak. Sementara pengertian aqiqah dari segi syara ialah binatang yang disembelih pada hari mencukur rambut bayi. Aqiqah sebagai ibadah yang telah disyariatkan oleh  Allah s.w.t. sebagaimana penjelasan Rasulullah s.a.w. dengan sabdanya yang bermaksud: "Setiap anak yang lahir itu  terpelihara dengan aqiqahnya yang disembelih untuknya pada hari ketujuh (daripada hari kelahirannya), dicukur dan diberi nama." (Riwayat Abu Dawud, al-Turmuzi dan Ibnu Majah)


Alhamdulillah last months berkesempatan juga buat simple majlis Aqiqah untuk our little baby Saiful Ihsan Rizqy. We decided buat dekat kampung Mr H di Johor. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...

Azam really excited bab balik kampung

Baby Ihsan Rizqy yang comel

Sempat tangkap gambar lori besar yang membawa lembu
Perjalanan ke kampung berjalan lancar tanpa traffic jam. Kereta memang banyak so we drive slow and steady je la. Sampai dikampung Azam la yang paling seronok sebab macam2 aktiviti yang dilakukannya. Especially bila dapat main bersama dengan sepupu2nya. Almaklum la kalo di rumah asyik cakap dengan ibu dan ayah aje... Dapat balik kampung sekali sekala... mcm ni la aktivitinya...

Bermain masak2 ala master chef la tu

Hmmm my prince with 3 princess
Main basikal dengan sepupunya (all boys la pulak)
Tambah seronok lagi bila dia ikut Mr.H ke tempat memilih dan menyembelih kambing sempena aqiqah adiknya Baby Ihsan Rizqy. Nak tgk sangat2 tapi bila dah sampai takut pulak... 

Berkerut2 muka tahan bau wangian dari kandang lembu
(ayah pujuk dia tangkap gambar kat dalam tu)

surrender taknak masuk kandang kambing
(tgk dr luar kandang je)
Kambing yang telah dipilih di bawa ke tempat sembelihan

Menyorok belakang Tok Man (tok saudara azam) masa proses sembelihan
Dah settle semua proses, hantar pulak daging2 tu ke rumah Tok Nan (tok saudara azam juga) untuk masak dengan nasi briani... Pastu ucu (paksu azam) bawak round kampung naik motor pulak...

vroom vroom... best nye dia dapat naik motor

Sebelah petangnya buat simple makan2 untuk saudara mara terdekat sebelah (mak dan ayah mertua) dan malamnya pula barula berlansungnya majlis doa selamat + yasinan (bacaan yasin) dari ahli jemaah surau dan orang2 kampung. Alhamdulillah ramai yang hadir...


Azam excited potong kek from Atok n Opah yang datang dari Ipoh

Malam Majlis Aqiqah, Doa Selamat dan Yasinan

Terima kasih pada my parents in-law yang banyak membantu menyempurnakan majlis kami dan terima kasih juga pada my beloved parents (abah n mama) serta semua yang sudi hadir...


P/S : Tq to Mr H as a freelance photographer... ^__^


Thank you for reading this entry...

Tuesday, February 19, 2013

Kongsi Cerita : Keguguran 3

Semua cerita yang dikongsi telah diberikan persetujuan oleh tuan blogger. Harap bersama2 dapat kita mengambil iktibar dan menjadikan inspirasi agar kita lebih tabah menghadapi ujian dari Allah SWT.

sumber dari myaishah

Sya baru shaja kehilangan puteri kesayangan sya yg diberi nama Ainul Mardhiah yg mbawa maksud Bidadari syurga. Ye skrg Ainul mungkin sudah tenang di syurga. Ainul dilahirkan pd 12 Sept 2011 iaitu 15 ari sebelum harilahir suami sya & ini hadiah yg paling syahdu buat suami sya.

Kisah syahdu sya bmula bila sya nak mbeli kelengkapan bayi, disebabkan kakak sya bru shja mlahirkan baby maka dia bmurah hati utk sedekah segala brang anaknya kpd bayi sya kelak. Kakak sya slamat melahirkn bayi lelaki yg sgt comel. & kakak sya msyorkan sya pergi scan utk tahu jantina baby kalo lelaki sya xplu beli apa2 & kalo perempuan sya perlu beli sdkit.

Lalu pd ptengahan ramadhan sya pun gigih ke klinik utk mbuat pmeriksaan jantina, dgn perasaan bkobar2 sya mlangkah masuk ke klinik. Stelah mlakukan scan muka doc tibe2 berubah. Kemudian dia minta izin sya utk mlakukan pemeriksaan sekali lagi & akhirnya setelah 4x scan dilakukan doc mberitahu saya yg dia xdapat lihat bahagian kepala bayi sya. Stelah pbincangan dibuat doc mrujuk sya ke pakar di HUKM. Tp sjujurnya jauh dlm hati sya bkata Bayi sya xapa2 & sya yakin!! Lalu surat dr doc itu sya renyuk lalu cmpak dlm kereta!! Sya xmahu terima kenyataan itu! Sya takut!!

Petang slepas bbuka puasa, suami ajak sya kuar makan di Kg Baru. Dlm kereta suami sya tjumpa surat yg sya konyokkan td. Lalu blakulah bebelan panjang bkenaan surat tsebut, yg akhirnya mbuat sya mnages bagaikan anak kecil. Suami mmujuk sya untuk pergi jumpa pakar di HUKM utk pastikan baby kami selamat. Spanjang malam sya xmampu nak lelapkan mata, sya asik memikirkan baby sya. Buat pgatahuan Aisyah, ketika itu bayi sya sgt aktif bgerak mana mungkin sya nak percaya bayi sya bmasalah?

Tp disebabkan desakan suami sya akur & pergi ke HUKM. Tp masa tu nurse di HUKM bg satu satu tarikh lain krn masa tu dh hampir hari raya maka nurse suh sya dtg lps raya.Spanjang hari raya hati sya xtenteram, sya takut khilangan bayi sya & sya myesal pergi scan!!! sgt myesal!!

Hari temujanji yg dtetapkan sya pergi ke HUKM sorng diri krn suami sya sibuk dgn peperiksaan UPSR. Doc mlakukan imbasan pd kandungan sya kmudian dia pangil 2,3 org doc lain & mereka juga mcari imej bayi sya. Mlalui monitar sya dpt lihat kaki & tgn bayi sya mgapai2.. Indahnya segala rasa takut sya hilang bila mlihat bayi sya aktif bgerak.

Tiba2 doc salmi suruh sya bpindah ke bilik sbelah yg ada scan 3D alasan doc salmi bhagian kepala bayi sya xnampak jelas. Sya masih tsenyum krn sya yakin bayi sya sihat!! Tp akhirnya senyuman sya mati bila doc salmi gemgam jari sya minta sya bsabar. "Puan, stelah pmerhatian kami ermm bayi puan xmempunyai tempurung kepala dan kami tpaksa mhentikan kandungan puan & mgeluarkan bayi puan. Bsabar byk2 puan"

Ya Allah, dugaan apa yg kau berikan pd aku? knapa aku? knpa aku? ini tidak adil!! hanya itu yg keluar dr mulut sya & doc salmi yg sedang sarat mgandung dtg merangkul sya, memeluk sya dgn erat smbil tidak putus2 minta sya bsabar kmudian sya dh tak sedar apa yg blaku. Segalanya kelam, sedangkan bayi sya masih bgerak aktif!!

Suami sya dtg & memeluk sya dgn erat. sya menages skuat hati sya, sya meraung sepenuh hati.Sya xmampu nak hadapi situasi ketika itu. Bayi sya masih aktif bgerak tp doc mahu sya gugurkan bayi sya?? Tidak!! tak mngkin sya izinkan semua itu blaku! sya xmahu!! Suami bkali2 mmujuk sya, smuanya tpaksa dilakukan demi keselamatan sya. Pelukan suami sya xmampu buat sya kuat utk terima smua kenytaan ini, & sya terus menages & mnages..

7hb sept 2011
sya dmasukkan ke wad, sya diasingkan dr pesakit2 lain. Sya diletakkan di bilik khas, bilik pengasingan hanya doc salmi & Prof Zainul dbenarkan merawat sya. Nurse juga begitu. Hanya bberapa nurse shaja yg dbenarkan masuk kdalam bilik sya. Doc Salmi dtg melawat sya & mgemgam erat tgn sya minta sya tabahkan hati & Doc Salmi bjanji akan mlakukan sebaik mungkin. Jam 3pm doc memasukkan 2bji ubat cytotec yg mana bfungsi sbgai ubat utk memaksa bsalin scara normal. Saat doc masukkan ubat tu sya mnages xhenti2, Doc bkali2 mohon maaf pd sya jika dia mdatangkan ksakitan pd sya. Tp sbrnya sakit yg sya rasa tu xsesakit perasaan sya utk mlepaskan puteri sya. Bkali2 sya mluahkan rasa kesal pergi scan yg akhirnya mbawa bencana pd diri sya & bayi sya. 2jam berikutnya sya terasa sakit di bahagian pinggang & ari2. Segalanya kejang & suami mnekan loceng mberitahu nurse kdaan sya. Doc masuk & memeriksa jalan. Tp bukaan baru 1cm. Sedangkan sya sakit teramat sgt, Suami mrayu Doc Salmi bg sya ubat tahan sakit, dia xsanggup mlihat kesakitan sya. Doc Salmi setuju lalu mberi satu suntikan yg akhirnya mbuat sya tlelap.

8hb Sept 2011
Sya sekali lg dmasukkan 2bji cytotec 400mg, tp kali ni sya xrasa sakit langsung. Walaupon setelah 4jam sya masih cergas & bguling2 kbosanan di ats katil. Prof Zainul dtg btanya khabar sya. Airmata masih mjadi teman setia sya. Prof Zainul byk mberi sya skongan. Jam 8mlm Doc Salmi dtg memeriksa jalan. Ketika itu bukaan hnya 2cm.

9hb Sept 2011
Stlah pbincangan dbuat, Pakar2 mmutuskan utk mnukar ubat. Sya dmasukkan D8 2btg! Sya rasa kesakitan Nadia!! Sgt sakit..Tp oleh krn hati sya kosong maka segala rasa blalu kosong. Suami sentiasa disisi sya walaupon tpaksa bkejar dgn anak2 murid yg akan ambik UPSR. 14jam kmudian D8 keluar, Doc memeriksa jalan sekali lg bukaan jalan hanya 1.5cm shaja.

10hb Sept 2011
Doc mmasukkan 3btg D8 sekali lg, tetapi ketika ini sya sudah bputus asa, sya marah, sya sedih, sya kecewa, sya nyatakan pd Doc Salmi sya xmah teruskan smua ni lagi, sya nak balik. Soal anak sya biarlah hnya Allah yg tentukan. Sya sntiasa bdoa agar ada k'ajaiban akan blaku. Semoga Allah berikan anak sya tempurung kepala! sya sgt2 berharap..Suami sya minta kbenaran utk mbawa sya pulang krn keadaan sya sgt2 tertekan. Walaupon sya diasingkan di bilik khas tp telinga sya masih mnangkap tangisan bayi diluar bilk sya. Keadaan itu sgt mbuatkan sya tertekan!! Akhirnya dgn kebenaran bsyarat sya dbenarkan pulang. Alhamdulillah

11hb Sept 2011
Sya kembali ke 'hotel bosan' sya & tpaksa mlalui hari2 bosan. Anak sya kekal aktif ketika ini. Setiap kali solat sya bdoa agar kuasa Doc xmampu mgeluarkan bayi ini dr perut sya. Sya bdoa xputus2 agar scan Doc ttg kandungan sya silap! Sya masih yakin anak sya sempurna & sihat.

12hb Sept 2011
Doc masukkan 2biji cytotec, namun kali ini rasanya agak blainan. Sya merasa kebas2 kaki & pinggang, suami mgurut perlahan smbil mhembuskan ayat2Al-quran spaya memudahkan sya bsalin.Jam 6.30pm ketika sya brehat2 sya rasakan ada air yg sgt banyak keluar dr faraj sya, Dlm hati bdebar2 adakah krn ubat yg banyak sya gagal mgesan rasa kencing. Suami skali lg memicit loceng utk memangil nurse. Sya panik, sya menages lagi! Doc Salmi mnenagkan sya katanya itu air ketuban, & dia memeriksa jalan bukaan masih 1cm! Kemudian Doc Salmi minta sya brehat stelah nurse tukar cadar yg basah lencun dek air ketuban sya td.

10minit kemudian, sya rasa sakit yg amat sgt. Suami bg sya minum air yg tlh dhembus dgn ayat2 Al-quran utk mmudahkan sya bsalin. Sakit makin kerap & Suami sekai lg merayu supaya sya dberikan ubat tahan sakit tp kali ini Doc Salmi xmberi kata setuju sebaliknya meminta sya bsabar & btahan. Pd jam 7.30pm, suami mintak diri utk pulang krn dia ada tuisyen utk murid2 yg akan ambik UPSR esoknya. Dgn berat hati sya mlepaskan suami pulang.

5minit kemudian, sya rasakan sesuatu keluar dr faraj sya. Sya dapat rasakan faraj sya sdikit kembang & sesuatu sedang keluar. Sya takut, tgamam, keliru tp jari sya cepat mnekan loceng. spantas kilat seorang doc pelatih dtg & mberitahu sya bukaan td baru 1cm jd sya plu tahan sakit & tnggu shingga 4cm baru sya akan dbawa ke labor room. Sya merayu pd doc tu spya tgk apa yg keluar sbp sya yakin sesuatu keluar dr faraj sya & kali ini sya yakin bukan air ketuban! Tp Doc pelatih tu blalu mninggalkan sya yg ketakutan!

Tbe2 sya terasa ada jari jemari kecil mguis peha sya.. kali ini sya mberanikan diri utk lihat apa yg ada di situ. Ya Allah sya lihat bayi kecik sya sedang brusaha keluar! sya tekan loceng sekali lg kali ini doc pelatih yg sama dtg dgn wajah mcuka & dgn keras dia mintak sya bsabar katanya "puan, sakit nak bsalin mmg mcm tu la. Boleh sabar x?" serentak dgn tu sya mbaling bantal ke arah doc pelatih tu. Sya mjerit dgn sekuat hati "anak aku dh keluar la bodohhhhhhh" Dgn muka masam mcuka dia myelak kain sya & dia terus blari keluar & beberapa org doc & nurse kelam kabut mbantu sya.

Sya ditolak kdalam lif utk ke labor room, sya sempat mnelefon suami sya bgtau yg bayi kami sdg kluar, suami bjanji akan dtg dgn segera. Belum smpai ke labor room sya dapat rasakan tapak kaki kecil itu mlonjak peha sya utk keluar, sya dapat rasakan jari jemari & kakinya mguis2 peha sya. Smapi di labor room Doc yg myambut bayi sya memaklumkan pd sya yg bayi sya dh keluar habis kata Doc tu "baiknya anak ibu, dia bawak keluar uri dia sekali" sya kehilangan kata2.. Sya mintak pd doc utk mlihat anak sya, walau pd mulanya doc keberatan tp stlah sya maklumkan sya tahu hayat anak sya tdk lama jd sya mohon doc bg sya peluang utk mnatap wajah anak sya.

Mengigil tgn sya menyentuh bayi sya pd kali ptama, sya usap bibirnya yg mirip suami sya, matanya, hidungnya smua mirip suami sya, sya cium pp keciknya, sya dengar dengusan nafasnya yg amat plahan, dgn airmata yg bcucuran sya dakap si kecil sya dgn erat, sya gembira melihat puteri sya. Tgn si kecik sya mgapai2 lalu sya pegang jarinya yg runcing & dia mbalas gemgaman sya! dia mgemgam jari kelingking sya, sya sebak, sya merayu dlm hati merayu kepada Allah jgn diambik puteri sya itu. Sya mnelefon suami mberitahu puteri sya menanti khadiran suami. Si kecil sya msih bnyawa wulpon smakin lama smakin perlahan, sya tetap mbelek2 badan si kecil sya. Doc & nurse seolah memahami situasi sya & mereka mberi sya ruang utk bsama si kecil sya yg semakin lemah nafasnya. sedang sya asik meneliti wajah si kecil tbe2 jarinya tlerai dr gemgaman sya. Sya lihat dadanya bhenti bdegup, sya lihat perutnya kaku. Doc memeriksa bayi sya & Doc memandang sayu ke arah sya "Puan, dia sudah pergi". Sya menages & meraung. Sya xmampu mnerima kenyataan itu, sya minta doc mlakukan bantuan penafasan pd bayi sya. Doc panggil suami sya di luar & suami sya mdakap sya erat "sayang, mgucap syg, mgucap banyak2. Jgn mcm ni syg, kita kena redha. Ni smua ujian utk kita syg, Abg xsanggup tgk syg mcm ni. Tlg abg syg, jgn mcm ni"

Sya masih merayu suami agar buat ssuatu utk selamtkan bayi kami. Tp akhirnya saya tpaksa akur bayi sya mmg telah pergi... kami bpelukkan airmata suami sya tumpah jua akhirnya.

13hb Sept 2011
sya & suami pergi ke bilik mayat utk menuntut jenazah puteri kami, Sya mohon pd Ustaz yg mguruskan jenazah puteri sya utk mnatap wajahnya buat kali t'akhir. Sya & suami dbawa masuk ke bilik mayat. Slama ni sya adlah org paling penakut tp entah kekuatan dr mana sya masuk ke bilik mayat dgn ditolak suami mgunakan kerusi roda, Ustaz mbawakan jenazah anak sya, sya usap wajahnya yg kaku, sya usap jari jemarinya yg sejuk & airmata sya tumpah lagi utk kesekian kalinya. Suami mgemgam erat tgn sya mcari kekuatan utk bhadap saat getir itu.

Jam 2pm, Ustaz memaklumkan urusan pengebumian akan blangsung. Sya minta pd suami utk mhantar jenazah shingga ke liang lahat. Ustaz bkali2 btanya minta kepastian dr sya mampu @ tidak sya mhadapi. cekal @ tidak sya melihatnya nanti. Sya tekadkan hati sya tetap mahu mhantar Puteri sya shingga ke akhirnya. Kmudian ustaz & suami sya akur.

Lalu jenazah anak sya yg telah siap dikafan diserahkan pd sya, bau kapur basuh mnusuk hidung sya, hanya alunan zikir mampu sya alunkan buat puteri sya. sya memangku jenazah shingga ke perkuburan, kemudian suami sya mgambil alih memangku jenazah swaktu di pkuburan. Sebak hati sya mlihat jenazah anak sya dmasukkan ke liang lahat. Dada sya seakan mahu pecah, airmata sya xhenti2 mgalir, kaki sya mgigil, seluruh badan sya sejuk, sya tlalu sedih dgn kehilangan bayi sya.. Selesai urusan pkembumian sya pulang ke wad & bkemas pulang. Doc Salmi dtg memeluk sya dgn erat & mbisikan kata2 semangat buat sya. Sya kaku, kelu xbkata apa, sluruh alam sya rsakan ksong, dunia seakan bhenti bputar...

Hari ni genap 1minggu & 4hari setelah pemergian puteri kesayangan sya, Sya melalui hari2 pantang dgn hati yg sgt hiba & masih myesali tindakan sya pergi scan. Sya mlayan lara dihati sya, mbiarkan suami sya sendri, sya tgelam dlm dunia kesedihan sya, shinggala suami sya mnages & melutut di depan sya mohon sya bangun & bangkit dr kesedihan ini, Sya xmampu Aisyah, impak Ainul tlalu kuat pd sya. Suami kmudian mbwa sya mhadiri kaunseling di HUKM & pulang dr HUKM teman sya yg merupakan pembaca setia blog Aisyah minta sya mbaca blog Aisyah & sya mbaca kisah Nadia..

Bersama airmata yg bcucuran sya akur pd takdir Allah, sya mnages semahu2nya, suami memeluk saya & minta sya jd setabah Nadiah & Aisyah. Suami sya bterima kasih pd Nadiah & Aisyah yg bkongsi kisah kehilangan ini pd sya. Skurang2nya sya sedar sya tidak mhadapi smua ini seorang diri. Org lain juga pernah mhadapinya. Suami sya bkali2 myakinkan sya yg sya juga akan mlalui pjalanan hidup aisyah skrg yg bahagia dgn kehadiran insan baru.. Sya mohon segala ini blalu dgn cepat. Sya juga xputus2 mohon sinar hidup yg melingkari Aisyah akan blaku jua pd sya agar mampu sya ubat duka di hati sya ini..

Al-Fatihah buat arwah Ainul Mardhiah.. semoga Ainul tenang di sana. Ibu redha sayang, pergilah sayang bsemadila dgn aman sayang. Aisyah & Nadia suami sya bdoa agar kekuatan yg ada pd kalian bdua akan dipinjamkan buat sya juga. Insya Allah.

****************************************************

P/S : Sharing is caring

Thank you for reading this entry...

Kongsi Cerita : Keguguran 2

Sebuah lagi kisah yang amat menyentuh hati dan perasaan aku. Titisan air mata jatuh membaca setiap pengalamannya. Semoga Allah merahmati kehidupan Ummi Najla sekeluarga dan Al-Fatihah buat Najla Batrisya... Jom sama-sama kita hayatinya...

sumber dari najlabatrisya


Saya telah selamat melahirkan anak sulung yg dinanti selama setahun pada 3/8/2011,pd pukul 1.02pagi secara normal.Najla Batrisya nama diberi..Namun Najla dilahirkan tidak cukup bulan iaitu pd 30 minggu kehamilan kerana preterm premature rupture of membranes atau pecah air ketuban pramatang dgn berat cuma 1.5kg..

Selama 5 hari Najla diletakkan dalam incubator dan disuntik antibiotik..Selama itu juga saya bekalkan Najla dgn EBM..Saya berulang-alik setiap hari ke hospital utk melihat Najla..Alhamdulillah pd hari ke-6,Najla sudah bole tinggal di luar incubator dan tidak disuntik antibiotik lagi..Namun,Najla masih perlu tinggal di wad A3 (di HSA) kerana berat yg tidak mncukupi..

Pada hari ke-7,saya dihubungi pihak hospital memaklumkan anak saya telah diturunkan ke wad A2 dan saya dipinta utk tggal bersama Najla utk belajar direct bf..Selalunya bayi2 yg tidak cukup bulan tidak kuat dan tidak mahir utk suck sewaktu bf..Jadi kehadiran saya di situ amat perlu untuk najla berlatih sebelum keluar hospital..Sejak itu,saya tinggal bersama Najla dan saya sgt gembira dpt bersama Najla setiap hari..Saya gembira dapat peluk dan cium dia tiap saat..Saya gembira melihat Najla yg begitu aktif..Saya gembira melihat kenaikan berat Najla setiap hari..Saya sangat gembira dan bahagia bersama Najla walaupun saya menguruskannya seorang diri dalam keadaan diri sendiri yg tidak berapa terjaga..Saya bahagia ketika itu aishah..Suami saya juga terlalu teruja dgn kehadiran najla yg dinanti2 selama ini..Tidak putus2 ucapan terima kasih yg keluar dari bibirnya kerana telah melahirkan zuriatnya..Segala persiapan dari kamar tidur,peralatan mandi,alat permainan,pakaian2 yg comel disediakan oleh suami sewaktu saya dan najla di hospital..Membayangkan segala persiapan itu,saya tidak berputus asa untuk membangunkan najla setiap 3 jam untuk memastikan berat najla sentiasa bertambah agar najla lekas keluar..Ahli keluarga dan rakan2 juga tidak sabar untuk berjumpa si kecil najla..Saya begitu teruja utk menyambut aidilfitri bersama najla dan suami..Najla begitu menghiburkan hati kami..Walaupun saya tidak cukup tidur menjaga najla di hospital,tapi perasaan saya cukup bahagia..Sangat bahagia sehingga masa yg berlalu tidak saya sedari..

Namun semua tu tiba2 berubah jd satu peristiwa yg sy tak boleh lupakan spi bila2.. Pada hari ke-18,muka Najla beberapa kali bertukar biru utk seketika..Susu yg diminum muntah beberapa kali..Saya rujuk pd MO yg ada dan doktor kata kmungkinan Najla tersedak susu..Namun semua tu jd lebih dr apa yg disangka.(Aishah,saya x mampu nk tulis balik apa yg berlaku pada hari tersebut..saya belum cukup kuat utk ingat balik..saya masih bersedih lagi dengan setiap kenangan yg saya lalui bersama Najla..saya masih lagi trauma).

Najla dimasukkan ke wad NICU A4 selama 6 hari kerana jangkitan kuman yg menyerang paru2 dan mengganggu sistem pernafasan Najla..pada hari ke-6,kesihatan Najla bertambah baik..mamun semua itu tidak lama..lebih kurang pukul 6.30petang,23/8/2011,najla lihat saya dan menangis sekuat hati..saya rasa tak sedap hati..saya nampak di kerongkong najla penuh susu..najla muntah lagi!Saya jerit panggil staff nurse,kemudian mereka lakukan rutin biasa utk menyedut keluar susu yang tersekat..Hati saya berdebar..Kuat dalam hati saya mengatakan ada sesuatu yang tak kena..Selepas susu disedut keluar,saya tak tinggalkan najla..Saya tak sedap hati..Betul telahan saya..5minit selepas itu bacaan oksigen najla drop dari 96% ke 17%!Saya panik dan saya jerit sekali lagi panggil staff nurse..Keadaan jadi kelam kabut..Najla segera dibantu dengan ventilator..Mesin yang begitu canggih itu tidak dapat membantu pernafasan najla ketika itu..Saya faham melalui pemerhatian saya dari ruang cermin apabila beberapa staff nurse di situ memeriksa pernafasan najla menggunakan steteskop..Paru2 najla tidak expand!

2 orang HO datang,tapi mereka tiada kepakaran dgn keadaan najla..Seorang staff nurse bergegas menghubungi MO dan memaklumkan keadaan najla..Saya berdoa agar MO segera dtg..Saya tak nak kehilangan najla ketika itu..Lebih kurang pukul 7.45malam,MO datang diikuti doktor pakar..Saya dapat lihat doktor melakukan CPR dan bantuan utk jantung najla berdegup sebab saya dapat dgr dan lihat bacaan jantung najla di mesin, drop hingga bawah 20 dengan bunyi amaran yg begitu kuat..Ya Allah!Suami terus solat hajat..Saya hampir jatuh terkulai tapi saya tetap terus berdoa..Saya hubungi semua ahli keluarga dan rakan2..Saya juga turut segera publish di fb minta rakan2 fb doakan..Alhamdulillah mereka terus berdoa,ada yg berjemaah buat solat hajat,bacakan yassin,rakan2 di fb juga ada yg publish di wall masing2 minta mendoakan anak saya..Begitu ramai yg mendoakan kesejahteraan anak saya ketika Najla sedang kritikal.

Bantuan yg diberikan oleh doktor berlarutan sehingga 3 jam lamanya..hancur luluh hati saya bila melihat najla dicucuk-cucuk hingga lebam setiap penjuru tubuh kecil itu..Tilam najla penuh dgn darah kesan tusukan jarum untuk memasukkan pelbagai ubat dgn dos maksimum. Hinggakan suatu ketika yg amat kritikal,salur darah najla sukar untuk ditemui,doktor terpaksa mencari salur darah di kepala najla..Najla terus bertarung nyawa..Saya dan suami bertarung air mata dan tidak putus2 berdoa kepada-Nya..pukul 10.30 mlm,keadaan Najla kembali stabil dan najla begitu aktif..Aktif seperti hari2 sebelum dimasukkan ke ICU..Mata najla terbuka luas dan najla tersenyum bila saya berdiri di sisi..Najla terus melihat2 sekeliling dan memandang ke arah family saya yg hadir..Pertama kali najla memandang dgn wajah yg begitu menggembirakan dan melegakan hati semua org..Begitu comel dan wajah terakhir itu tidak mungkin akan dilupakan sampai bila2..

Saya terus merujuk kepada doktor pakar ttg keadaan najla. Menurut doktor,keadaan najla sangat2 tidak stabil kerana daripada sample darah yg diambil didapati terdapat kandungan garam yg sgt tinggi apabila antibiotic dimasukkan untuk melawan serangan kuman menyebabkan jantung najla terhenti dan najla berhenti bernafas..Keadaan najla sgt2 tidak diduga sebegitu rupa kerana najla dijangka akan sembuh dan keadaannya jauh lebih baik sebelum ini berbanding bayi2 lain yang sedang kritikal..Namun melihat keadaannya yg aktif kembali,doktor tetap suruh saya berdoa kerana bila2 masa shj apabila ubat2 yg dimasukkan telah habis digunakan,najla akan kembali tidak stabil..Sempat saya bisikkan pada najla sambil merenung matanya dalam2,"Najla,terima kasih sebab masih bersama ibu..Najla kena kuat ye sayang..Ibu akan kuat supaya Najla kuat..Nanti Najla dah sihat,Najla dah boleh minum susu ibu..".Najla tak berkelip dan tak henti memandang wajah saya..Sewaktu itu,ingin sahaja saya mengangkat dan memeluk najla..Namun dengan wayar dan tiub yang berselirat tidak memungkinkan saya utk melakukan semua itu..Air mata saya tahan sedalam2nya walaupun jauh di sudut hati,hati saya remuk melihat keadaan najla sebegitu rupa...

Saya mengambil keputusan utk tetap di situ bersama suami..Suami tidak berhenti berdoa dan solat hajat di luar wad bersebelahan dgn tingkap yg menempatkan najla..Kami suami isteri saling berpelukan,cuba menguatkan hati masing2..Saya tidak henti2 memohon maaf daripada suami atas dosa2 saya selama ini..Waktu itu,saya dapat rasakan cinta kami suami isteri begitu utuh..

Lebih kurang pukul 3 pagi..saya yg sedang berbaring atas riba suami di luar tingkap wad terdengar bunyi mesin oksigen najla..bunyi itu begitu kuat dan saya faham dgn maksud bunyi itu!Najla berhenti bernafas!Saya berlari masuk ke dalam wad,suami terus sujud memohon kepada Allah..Sekali lagi Najla cuba dibantu oleh beberapa staff nurse dan doktor..Pelbagai bantuan dibuat tapi akhirnya..Najla tidak memberi sebarang respons..Bacaan jantung dan oksigen najla tidak dapat dikesan..Doktor suruh saya memanggil suami,dan menyatakan keadaan najla sudah tiada harapan..Saya genggam tangan suami erat2..Air mata ditahan..Kami diizinkan utk memegang najla..Kornea mata najla menebal,najla kaku,dan matanya terbuka dan tidak boleh ditutup..

Saya dan suami masing2 memegang tangan najla kanan dan kiri..Kami bisikkan kalimah2 Allah dan shahadah..Tiba2 najla memegang erat tgn kami..Begitu erat seperti genggaman tgn org dewasa..Dan tiba2 juga bacaan oksigen najla meningkat kepada 100% dan bacaan jantung najla meningkat kepada 166..Saya tergamam..Doktor juga bingung..Saya dan suami diminta ketepi dan pemeriksaan dilakukan.."Dia masih ada lagi..",kata doktor..Namun saya tahu,najla masih ada kerana ingin menguatkan hati kami supaya redha dengan pemergiannya nnt..Saya tahu najla tidak mahu kami ralat dan ingin bersama kami utk suatu ketika yg lebih lama..Gerak hati saya begitu kuat sbg seorang ibu..Saya bisikkan pada suami,"kita jgn siksa dia lagi ye..".Suami yg begitu inginkan najla tertunduk,bibir diketap kuat,air mata yg ditahan2 tertumpah dan akhirnya akur bila saya berkata sedemikian..Saya tahu suami takut utk terima hakikat itu..Entah dari mana kekuatan dtg utk saya redha dgn apa shj ketentuan-Nya tika itu kerana saya yakin Dia lebih tahu apa yg terbaik untuk kami bertiga..Sedari awal kami tidak berputus asa berdoa walaupun kdgkala saya sendiri hampir mengalah..Dan najla begitu jua..Tidak berputus asa bertarung nyawa utk memenuhi permintaan kami suami isteri utk hidup bersamanya..Najla begitu kuat.."Sekuat ibunya..",kata kakak saya.Saya tidak tahu dimana org lain melihat kekuatan saya selama ini apatah lg pada waktu segenting itu...

Pukul 5pagi saya mengambil keputusan utk memaklumkan pada semua ahli keluarga bahawa najla sdg nazak tapi dihalang oleh suami saya..Renungan yg sepenuhnya berharap agar keajaiban berlaku dari mata suami..Saya bisikkan padanya,"Kita berdoa dan berharap keajaiban-Nya ye..".Suami saya angguk..Kami terus berdoa namun hati saya tidak sedap dan terbayang betapa ralatnya ahli keluarga saya jika tidak dapat menghadap najla di saat2 itu..Pukul 5.30 pagi saya pujuk suami..Saya bgthunya,perlu utk maklumkan pd semua..Suami akur..Saya terus menghubungi ahli keluarga dan rakan2..Tidak sampai sejam,wad A4 tiba2 dikerumuni oleh rakan2 karib dan ahli keluarga yg ramai..Saya minta izin doktor utk ahli keluarga saya masuk secara bergilir ke ICU itu..Doktor mengangguk dan memenuhi impian saya walaupun peraturan seharusnya tidak membenarkan..Syukur mereka seolah memahami..Semua ahli keluarga yg hadir akhirnya buat pertama kali dan terakhir dapat memegang najla sejak 22hari yang lalu..Saya dapat lihat wajah2 yg begitu berduka dgn keadaan najla pd saat itu..Air mata saya seperti tidak mahu keluar lagi..Saya redha dan berserah pada-Nya..

Bacaan yassin dan kalimah2 Allah terus berkumandang di wad A4 pada subuh yg hening itu..Suasana jadi begitu sayu..Bayi-bayi lain seolah2 turut mengerti bahawa Najla akan pergi selamanya..Suasana jadi sunyi sepi..Yg kedengaran hanya esakan air mata kami,dan bunyi2 mesin diselang-seli dgn bacaan kalimah2 suci Allah..

Pukul 8pagi,doktor pakar hadir,pemeriksaan dilakukan dan memaklumkan kpd kami,najla sudah tiada harapan lagi..Doktor pakar menunaikan impian terakhir kami untuk memeluk dan memangku najla..Segala wayar dan tiub yg berselirat pada tubuh kecil najla dicabut..Akhirnya saya dan suami dpt memangku najla utk terakhir kalinya..Jari-jemari Najla masih kuat memegang jari saya..Doktor dan sister memeluk saya dari belakang..Berharap agar saya tabah menghadapi saat2 kehilangan itu..Saya peluk dan cium najla berkali2..adik beradik bergilir masuk mencium najla yg masih lagi bernyawa..saya jelas dpt melihat ahli keluarga yg lain sdg melihat saat2 hiba itu dari luar tingkap sambil meraup muka mengesat air mata dan berserah kepada-Nya..semua spt x sggup melihat saat2 terakhir si kecil itu bertarung nyawa..

Tepat pukul 8.20pagi,mata najla yg sejak tadi terbuka tertutup sendiri..Genggaman yg begitu kuat dilepaskan..Najla tersenyum..Saya terus memanggil doktor..Selepas diperiksa,doktor memandang saya dan menggelengkan kepala..Innalilahiwainnailaihirojiun..
Ya,Najla sudah tiada lagi..Saya serahkan Najla kepada mereka utk prosedur pembersihan.Saya dan suami berpelukan..Anak yg kami sayangi telah dijemput Illahi...

Prosedur memandikan dan mengkhafankan saya pinta pihak hospital uruskan..Saya sentiasa ada utk setiap prosedur itu..Tubuh kecil itu seperti bayi-bayi cukup bulan yg lain..Cukup besar..Wajahnya yg mulus dan tersenyum selepas nafas terakhir cukup menggamit hati semua yg melihat..Rakan2 turut hadir dan memeluk saya seeratnya..Puluhan mesej diterima sejurus beberapa minit najla meninggal..Begitu pantas berita pemergian najla diketahui semua..Saya tidak tahu untuk berkata apa..Tergamam..Namun masih boleh tersenyum pada semua yg hadir..Jenazah najla dikebumikan di Muar,kampung halaman suami saya..Perjalanan kami dipercepatkan dari Johor Bahru ke Muar utk urusan pengkebumian..Saya dan suami bergilir memegang jenazah najla..Suasana dlm kereta begitu sepi dan memilukan..

Setibanya di Muar,saya masih memeluk erat tubuh kaku najla..Semua seakan mengerti dan membiarkan saya beberapa ketika..Akhirnya saya dipujuk jua utk melepaskan najla agar tidak menyiksanya sedemikian rupa..

Aishah...Saya mengambil masa yg agak lama untuk menulis kisah ini..Berhari2 saya cuba untuk menghabiskan cerita najla ini..Selalunya terhenti bila saya tidak kuat utk mengingatnya kembali..Dan saya akn segera sambung bila teringatkan aishah..Saya bercerita ttg blog aishah pd suami,keluarga,dan rakan2 saya.Betapa saya ingin jd setabah aishah..Saya terasa ingin memeluk aishah dan menangis di bahu aishah kerana saya yakin aishah sgt mengerti apa yg saya rasa kini..

7tahun yg lalu saya kehilangan kedua ibu bapa saya..Beza tempoh kematian mereka hanyalah 49 hari bermula dgn pemergian abah tercinta dan diikuti mak tersayang..Saya baru menginjak 18 tahun tika itu..Personaliti saya berubah sejak itu.Saya jadi seorang yg sukar diduga..Hinggalah saya bertemu cinta hati saya iaitu suami saya dan kekuatan cinta kami menghadirkan najla,permata yg akan dikenang dan dirindui sampai bila2..Saya begitu trauma aishah..Hanya suami tempat saya mengadu air mata setiap hari..Kadangkala saya jadi hilang kewarasan bila terlalu rindukan najla..Dan suami akan memeluk saya sambil menangis dan berkata,"ayah xnak kehilangan ibu pulak..tolong ibu...". Saya sedar saya masih lagi ada suami yg begitu menyayangi saya sejak mula..Dan saya yakin,suami aishah pasti menutur perkara yg hampir sama sewaktu aishah sedih kehilangan nashrah dulu.."Ibu,ayah nak hidup bersama ibu..Ibu kena hidup utk ayah ye..",kata2 itu keluar dari mulut suami bila saya tiba2 perlu dihantar ke labour room setelah bukaan serviks 4cm dan saya sendiri terkejut dimaklumkan akan bersalin bila2 masa..Dan kata2 itu sedikit sebanyak menguatkan saya bila saya terlalu sedih utk hadapi kehilangan najla..

************************************************************

P/S : Sharing is caring

Thank you for reading this entry...

Kongsi Cerita : Keguguran 1


Kongsi cerita ni aku selitkan bagi blogger2 atau pencari maklumat di internet yang sentiasa ingin mencari maklumat di online dan berkongsi rasa suka duka bersama blogger2 lain. Baru2 ini aku diperkenalkan oleh seorang rakan di FB kepada seorang temannya yang sedang dalam kedukaan apabila kehilangan bayi dalam kandungan yang baru berusia 8 minggu. Aku di minta berkongsi pengalaman dan memberi semangat padanya. Telah ku kongsikan tips2 dan juga pengalaman aku sendiri. Dan rasanya aku juga ingin kongsikan beberapa kisah sahabat2 blogger yang lain agar menjadi inspirasi dan pedoman buat diri aku dan pembaca...

sumber dari myaishah


Bila 30 Disember Menjelma.
30 Disember 2009 due date Nashrah, kalau rezeki itu masih ada.

sempena tarikh istimewa ini, aku bermurah hati untuk berkongsi pengalaman 'manis' sepanjang proses mengeluarkan puteri tercinta itu. bukan niat untuk mengungkit atau mengguris hati sendiri. tapi aku ingin mencoretkan suatu kenangan.

kenangan aku dan dia. :)

Kronologi Itu :

20 September 2009 (Ahad)
mula merasakan tiada gerakan atau tendangan dari dalam perut sewaktu di Singapura. menyangkakan ianya perkara normal, aku berlagak biasa.

21 September 2009 (Isnin)
masih di Singapura. hati mula tidak tenang memikirkan keadaan 'si dia' di dalam yang kaku. pulang ke Johor Bahru pada sebelah malamnya.

22 September 2009 (Selasa)
sangat-sangat risau. separuh daripada hati ingin segera ke klinik untuk memastikan keadaan sebenar. namun, separuh dari hati berasa sangat berat dan takut. takut untuk mendengar sesuatu yang tidak diingini.

23 September 2009 (Rabu)
setelah meminta pendapat dari seorang sahabat yang juga seorang doktor, aku kuatkan semangat untuk pergi ke Klinik. ditemani oleh suami tercinta, aku gagahkan diri.

kami ke Klinik Murni di Bandar Baru Uda untuk proses imbasan. doktor mengesahkan keadaan 'si dia' yang sudah 'tiada'. perkara ini boleh dilihat apabila bahagian kepala 'si kecil' tidak lagi bulat seperti biasa. doktor berkenaan minta kami merujuk ke Hospital Sultanah Aminah untuk proses seterusnya. waktu ini, hanya airmata peneman setia.

disambungkan kekuatan untuk terus ke Bilik Saringan, Hospital Sultanah Aminah. jururawat yang bertugas cuba mendengar degup jantung bayi menggunakan alat khas. namun tiada respon didapati. untuk kepastian lanjut, proses imbasan dijalankan sekali lagi. ye, terbukti 'si kecil' itu sudah tiada.

doktor tadi mengarahkan supaya aku dimasukkan ke wad. diberi pilihan untuk daftar masuk pada hari berkenaan, atau pulang ke rumah terlebih dahulu. aku memilih untuk pulang ke rumah. hati dan jiwa terlalu rungsing. sungguh runsing.

setibanya di rumah, tiada apa yang mampu aku lakukan. kekuatan demi kekuatan dibekalkan, sebelum aku dihantar semula ke Hospital Sultanah Aminah untuk daftar masuk. waktu ini, hati aku begitu takut. segalanya mengganggu fikiran.

ditempatkan di wad kelas kedua. tiada apa yang diusahakan. sabar menunggu esok untuk proses seterusnya.

24 September 2009 (Khamis)
dimasukkan Prostin yang pertama pada pukul 5.45 pagi. mild contraction hanya dirasai pada sebelah petang. doktor bertugas datang untuk memastikan bukaan jalan. hanya 1 cm waktu ini.

*Prostin ialah sejenis pil yang dimasukkan ke dalam vagina untuk membuka jalan bagi mengeluarkan bayi. istilah yang selalu digunakan ialah induce*

25 September 2009 (Jumaat)
Prostin kedua dimasukkan pada pukul 4.30 pagi. contraction agak tegang pada waktu tengahari. doktor bertugas datang untuk memastikan bukaan jalan. sedikit kesilapan berlaku apabila doktor pelatih yang bertugas memberitahu bahawa bukaan jalan sudah 4 cm. aku ditolak segera ke Bilik Bersalin.

sesampai sahaja di Bilik Bersalin, bukaan jalan dipastikan sekali lagi oleh doktor pakar. hampanya hati apabila aku diberitahu, bukaan jalan cuma 1 cm, dan aku harus ditolak masuk semula ke wad. :(

seisi keluarga memindahkan aku ke wad kelas pertama. ini bagi mengawal emosi aku yang terganggu dek kerana bercampur dengan pesakit kiri kanan yang baru melahirkan.

26 September 2009 (Sabtu)
Prostin ketiga dimasukkan. masih mild contraction. sengal-sengal biasa di bahagian pinggang dan punggung. dan peha terasa sedikit bisa.

27 September 2009 (Ahad)
proses memasukkan Prostin dihentikan. aku diminta berehat.

28 September 2009 (Isnin) - 4 Oktober 2009 (Ahad)
dibenarkan pulang selama seminggu. ini bagi memastikan kandungan berusia 6 bulan itu turun sedikit ke bawah dan sedikit kecut. ini bagi memudahkan proses pengeluaran nanti.

5 Oktober 2009 (Isnin)
daftar masuk semula ke wad. tiada ubat dimasukkan pada hari pertama.

6 Oktober 2009 (Selasa)
Prostin keempat dimasukkan pada pukul 10.45 pagi. tiada contraction langsung.

7 Oktober 2009 (Rabu)
Prostin kelima dimasukkan pada pukul 11.53 pagi. contraction panjang mula dirasai sehingga pukul 4 pagi, 8 Oktober 2009.

8 Oktober 2009 (Khamis)
lendir bercampur darah mulai keluar. tetapi, bukaan jalan masih 1 cm. doktor membuat keputusan untuk memasukkan D8 (sejenis ubat kayu) sebanyak 2 unit.

sebaik sahaja dimasukkan ubat ini, seluruh abdomen di bahagian bawah mula terasa sakit. bisa. tidak boleh disentuh. aku langsung tidak boleh berjalan. sakitnya?? Tuhan sahaja yang tahu.

*lendir dan darah semakin banyak*

9 Oktober 2009 (Jumaat)
doktor pakar memastikan bukaan jalan pada pukul 9.30 pagi. bukaan jalan telah buka 3-4 cm. aku terus ditolak ke Bilik Bersalin pada pukul 10.00 pagi. sesampai sahaja di Bilik Bersalin, aku di grip dua botol air. tepat pukul 11.45 pagi, aku dimasukkan sejenis ubat bernama Pitosin. serentak dengan itu, aku disuntik ubat tahan sakit bernama Pentadine.

selepas sahaja disuntik Pentadine, aku mula terasa pening dan mengantuk. oleh kerana rasa ini, aku tertidur dengan sangat nyenyak walau rasa tersaaaaangaaaaat sakit pada abdomen di bahagian bawah.

tepat pukul 1.57 petang, aku rasa seperti hendak membuang air kecil. tapi terasa sukar untuk keluar. aku teran sekuat hati dan tiba-tiba air ketuban bercampur darah pecah. sepantas itu juga, aku terasa suatu yang panas keluar dan kelegaan pada perut yang maha sakit tadi.

benda yang panas tadi, 'si kecil' itu. :)

jururawat yang menyambut 'kelahiran' menyuakan tubuh 'si kecil'. sungguh, waktu itu tidak tergambar perasaan. dan sehingga kini masih terngiang-ngiang;

tengok anak awak buat kali terakhir ye. perempuan kan?

aku angguk dan merelakan jururawat tadi membawa 'si kecil' pergi.

kehadiran suami sedikit mengubat. oleh kerana aku tahu yang kami bertiga tidak akan bersua lagi, aku minta izin jururawat untuk membawa 'si kecil' itu sekali lagi kepada aku dan suami. mungkin memahami perasaan aku, sebuah troli berisi bungkusan kecil dibawa masuk ke bilik bersalin.

aku tatap 'bungkusan' itu. dibuka ikatannya oleh jururawat tadi. genggaman suami kuat dibahu. pasrahnya hati ini, melihat tubuh kecil nan kaku. cukup sifatnya, Ya Allah.....

aku diminta berehat di bilik bersalin. jenazah 'si kecil' diuruskan seterusnya oleh suami dan ahli keluarga yang lain. saki baki suntikan Pentadine dalam badan menyebabkan aku lemah dan tertidur sehingga ke petang.

Alhamdulillah, segalanya selesai dalam satu hari. walau penantiannya begitu lama.

*********************************************************

P/S : Sharing is Caring

Thank you for reading this entry...

Baby Demam : Lung Infection

Kasihan anak ibu, antibodi nya masih belum kuat untuk melawan kuman... Mula2nya ibu yang batuk dan demam... berjangkit pula pada baby Ihsan... Bila demam baby Ihsan dan kurang dia start selesema dan batuk2. Mula2 ibu pikir takpe la sikit je... tapi bila dah melarat 3,4 hari... risau jugak and decided bawak baby ihsan ke klinik kesihatan untuk cucuk 3 bulan dan check doc sekali. As everybody know.. maybe polisi klinik kesihatan (KK) ni memang susah betul nak bagi ubat pada baby, even baby tu batuk non stop depan doc. Katanya "saya bagi ubat titis hidung je dulu dan puan tepuk2 belakang baby bila dia batuk" ... Jawapan aku "saya dah tepuk2, tapi masih tak keluar juga kahaknya... hidungnya pun saya sedut dengan mulut sebab kasihan tengok dia susah nak bernafas... " dan doc tetap kata it just a normal cough for baby... doc suruh balik rumah dulu dan pantau keadaan baby semula... aku akur je la...

Then last night tengok baby ihsan makin kuat batuk n nafasnya juga makin kencang. As a mother pasti aku dapat rasa sama ada baby ihsan sihat ataupun tidak. Dan naluri aku kuat mengatakan it's a INFECTION!!! Rasanya aku ni dah lebih tahu sebab simptomnya sama masa Azam kena jangkitan kuman dulu2. Hari ni pergi semula ke KK berjumpa doc kerana untuk refer ke hospital perlu ada surat rujukan. Pertemuan semula dengan doc di KK : katanya ada bunyi sedikit di paru2. Dan doc juga minta maaf dr aku sebab semalam tak check properly. Kata doc "maybe naluri seorang ibu tu lebih tepat"... Hmm entah la doc, aku malas nak argue masa2 cam gini... so aku just senyum je la...

menunggu giliran di Emergency Room selepas buat ujian darah dan  x-ray... kasihan tangannya kedua-dua belah kena cucuk untuk ambil darah

Dengan surat rujukan yang dibekalkan oleh doc KK, aku terus ke kaunter pendaftaran di Hospital Putrajaya. Dari situ aku terus disuruh bawa baby ke Emergency Department (ED). Alhamdulillah, maybe sebab tak ramai orang di ED dan kes ni melibatkan baby, kami dipanggil dengan segera ke bilik doc. Setelah diperiksa, doc suruh buat ujian darah dan juga X-Ray. Resultnya??? Ya Allah.. Memang betul kena infection. X-ray tadi menunjukkan ada sedikit infection di paru2 dan ujian darah juga menunjukkan sedikit infection dalam darah. Hmm doc kata nasib baik bawak2 awal2 ni sebab kalo dah merebak lagi susah nak rawat. Aku senyum je la lagi.. Malas nak cite pasal doc kat KK tu.

ubat2 yang dibekalkan oleh hospital

So berbekalkan ubat yang diberi, doc suruh monitor keadaan baby di rumah dan datang semula selepas 3 hari untuk pastikan ubat berkesan melawan kuman. Harap2nya baby Ihsan cepat sembuh ye sayang... Hmm baru bulan Febuary dah nak habis dah cuti tahunan ibu ni sayang... Huhuhu.. demi anak2, apa saja sanggup ibu korbankan...

masih suka senyum walaupun demam

dah tido dah sayang ibu lepas makan ubat




P/S : Semoga cepat sembuh dan sihat ceria sayangku ^__^


Thank you for reading this entry...

Monday, February 18, 2013

Thingking to much !!!


Lately ni i am back to my old habits. Which is thinking to much!!!


Apa kesnya entah la. Ada masa-masanya rasa malas, boring dan juga berserabut pikiran ni. Rasa berbelah bahagi. Keinginan menjaga baby prince Ihsan sendiri di rumah membuak-buak pula. Rasa rindu dengan pengalaman menjaga sendiri little prince Azam dulu-dulu...

Hmmmm...

P/S : Masih dalam pertimbangan ^__^!!!

Thank you for reading this entry...