Sunday, August 17, 2014

CARA ROOT NINETOLOGY BLACK PEARL 2

Screenshot_2013-04-15-23-19-22

Ok. tak nak bebel panjang.. Ada banyak kepentingan bila anda root handphone Ninetology Black Pearl 2 ni.. antaranya :
a) Dapat delete applikasi yang tidak perlu
- Ninetology black pearl 2 didatangkan sekali dengan applikasi Go Launcher Ex Pro yang merupakan salah satu full set interface yang cantik untuk sistem android. Go Launcher Ex Pro mempunyai anak beranak dia untuk melengkapkan kecantikan interface setiap sudut function  seperti Go Widget, Go Weather, dan segala applikasi yang mempunyai perkataan Go didepan.. hehehe..
b) Dapat membesarkan internal storage
Selepas anda root handphone anda, anda akan nampak perubahan ketara pada internal storage. Cuba anda lihat internal storage di bahagian Setting >> Apps , di bawah anda akan nampak berapa jumlah internal storage yang anda ada. Sama tak macam yang saya ada seperti gambar di bawah?
Screenshot_2013-04-15-23-19-22
— Aku punya internal storage Ninetology Black Pearl 2 selepas root 1.5GB (free+used)
c) Boleh buat custom rom
Sebelum ni untuk handphone samsung ramai yang root sebab nak buat custom rom. Tapi untuk Ninetology Black Pearl 2 aku tak buat pun custom rom. Sebab buat masa sekarang aku dah suka dan cukup bagi aku untuk rom yang sedia ada …so tak payah buat custom rom.

Cara Root Ninetology Black Pearl 2

1) Download kedua dua file di bawah

2) Extract ke dua dua file ke DESKTOP atau mana mana partition untuk memudahkan anda

3) Tukar Display Sleep Mode Timing
- Ambil handphone anda, tukar sleep mood timing kepada 10 Minit. Caranya pergi bahagian Setting >> Display >> Sleep >> 10 Minute

Ninetology-Blackpearl-2-Root
— 10 Minutes Sleep Mode
- Aktif Unknown Sources – Pergi bahagian Setting >> Security >> Scroll down >> Tick Unknown Sources
- Aktif USB Debugging –  Pergi bahagian Setting >> Developer Option >> Tick USB Debugging
-- Make Sure kedua dua di Tick!
— Make Sure kedua dua di Tick!
5) Sambungkan USB cable pada PC dan Handphone anda

6) Update Android Composite ADB Interface
-  Balik semula pada PC atau Laptop anda untuk update Android Composite ABD Interface supaya Handphone anda dapat di baca oleh PC atau laptop
- Pergi ke My Computer atau mana mana folder.. Klik Kanan pada My Computer >> Manage >> Device Manager
- Di sebelah kanan anda akan nampak Other Devices yang mengandungi Android Composite ADB Interface dan simbol warning yang menandakan driver tersebut belum di update.
#sekiranya anda tak nampak warning / tiada Android Composite DB Interface disitu @other devices  itu bermakna driver tersebut sudah di UPDATE, so skip bahagian ni. kebiasaannya berlaku pada mereka yang pernah  root Ninetology pada handphone sendiri dan nak buat untuk telefon orang lain menggunakan PC/Laptop yang sama.
- So anda  klik kanan pada Android Composite ADB Interface  dan klik UPDATE..
- Browse file >> cari semula file USB Driver tadi >> Klik OK  >> Install.
-- KLIK untuk Besarkan Gambar. Gambar sebelum, tiada warning dan ADB interface sebab saya dah update di laptop saya. So gambar selepas, adalah ADB interface yang patut ada. Tidak kisah kalau dia tulis Android Device/Samsung Device.
— KLIK untuk Besarkan Gambar. Gambar sebelum, tiada warning dan ADB interface sebab saya dah update di laptop saya. So gambar selepas, adalah ADB interface yang patut ada. Tidak kisah kalau dia tulis Android Device/Samsung Device.

7) Lakukan ADB Service
- Pergi ke File Root yang anda dah extract tadi. Open Folder Root >> Staff .. double klik untuk run ADB.exe.
Ninetology-Blackpearl-2-Root-4
— Run ADB.exe. Kalau anda lihat pada gambar ada dua adb.. Pilih adb yang bergambar seperti di atas
8) Lakukan Runme.bat
- Pergi ke File Root seperti tadi , double klik Runme.bat seperti gambar di bawah.
Ninetology-Blackpearl-2-Root-5
— Pilih Runme.bat seperti gambar di atas
-- Window yang akan keluar bila anda double klik pada Runme.bat
— Window yang akan keluar bila anda double klik pada Runme.bat
Selepas keluar window seperti di atas, follow step ini
a) Tekan 1 untuk memilih Normal Mode dan ENTER
b) lihat pada handphone ada dan tekan RESTORE MY DATA (abaikan password yang di minta)
c) Handphone anda akan automatik RESTART / REBOOT
-- Restore my data, abaikan password yang di minta
— Restore my data, abaikan password yang di minta
9) SuperSU applikasi menandakan anda BERJAYA ROOT!!
10) Uninstall applikasi yang tak berguna atau tak di gunakan
-- SuperSU dalam handphone Ninetology saya selepas berjaya Root dan satu lagi tanda anda berjaya root adalah gambar pertama tadi mengenai Internal Storage.
— SuperSU dalam handphone Ninetology saya selepas berjaya Root dan satu lagi tanda anda berjaya root adalah gambar pertama tadi mengenai Internal Storage.
a) Download Link2SD di Google Play
Ninetology-Blackpearl-2-Root-9
– Link2SD untuk uninstall application
b) Akan keluar satu notification untuk memilih DENY atau GRANT.. Sila pilih GRANT
c) Applikasi yang di install pada handphone Ninetology Black Pearl 2 anda akan di senaraikan.
d) Tekan lama lama applikasi yang hendak di Uninstall dan klik Uninstall.
e) Aku cadang kan uninstall applikasi tak berguna seperti Go Launcher Ex Pro dan anak anaknya, M-warranty, Q-Doctor, Q-Browser, dan lain lain yang tak berguna..
Haaaa.. dah siap… Satu lagi cara untuk kurangkan penggunaan bateri handphone Ninetology Black Pearl 2 anda adalah force stop running applikasi selepas selesai menggunakannnya.. Aku lebih suka force stop dan tinggalkan aplikasi ini sahaja untuk di Running
- Hanya enam (6) applikasi yang running di background
– Hanya enam (6) applikasi yang running di background
#psst: jangan lupa tukar Display Sleep Mode anda, yang anda dah tukar masa step ke 3. .. kang tak tidur handphone anda..
- See more at: http://norfanil.com/cara-root-ninetology-black-pearl-2/#sthash.7AmQctml.dpuf

No comments:

Post a Comment